2018. március 25., vasárnap

Cukkinis-diós kuglóf

Édességben cukkini?? Igen, jól olvastátok, bizony ebben tényleg zöldség van. Tudni kell rólam, hogy nem tartozik a kedvenc zöldségeim közé a cukkini. A cukkini tök, mondhatnám nemes egyszerűséggel, ahogy drága Apukám nevezte a görögdinnyét és úgy emlékszem a cukkiniről is hasonlóan gondolkozott. Na hát nem esett messze az alma fájától, viszont a cukkinivel való viszonyom pár éve kezdett változni, a már megeszem kategóriába tartozik. Azt mondják az ember ízlése változik, khmmm, nos hát igen.
Tehát amikor megláttam ezt a receptet egy újságban, azonnal úgy éreztem, ez az amit ki kell próbálnom, pusztán kíváncsiságból. Azt kell, hogy mondjam, most sem csalt a megérzésem, finom lett, kifejezetten finom. Tényleg szaftossá tette a cukkini, és őszintén nem is igazán lehetett érezni benne a zöld ízt. Egyébként reszelt répával, vagy céklával is el lehet készíteni, szerintem ezek a zöldségek is jól állnak ennek a kuglófnak.
Őszintén először attól tartottam, hogy úristen ki fog ennyi kuglófot megenni, ugyanis mostanában megfogyatkozott létszámban élem az életem, de vasárnapi ebéd után tesómnak is csomagoltam - reggelire jó lesz, vigyed - aztán másnapra a munkahelyemre is vittem, meg még rájártam este, egy szó, mint száz elfogyott. Na.
Viszonylag hamar össze lehet állítani, a hozzávalók kimérése több időt vesz el, a sütés egy órát igényel, de ez az idő pont arra alkalmas, hogy minden edényt elmosogasson az ember lánya, na jó azért nekem nem kellett egy óra, negyed óra alatt elpakoltam mindent, úgyhogy minden "fertig".
Vendégváró süteménynek is kiváló, mert talán még másnap finomabb is, így előre el lehet készíteni.




Hozzávalók:

- 5 tojás

- 18 dkg cukor

- 20 dkg cukkini

- 5 dkg őrölt dió

- 5 dkg durvára vágott dió

- 5 dkg aszalt áfonya

- fél (kezeletlen) citrom héja

- 25 dkg liszt

- 2 tk. sütőpor

- 20 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk az almareszelőn lereszelt cukkinit, az őrölt és durvára vágott diót, az áfonyát, a reszelt citromhéjat, a lisztet, a sütőport, az olvasztott vajat és fakanállal összekeverjük. Az előzőleg kivajazott és kilisztezett kuglóf formába öntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 60 percig sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, egy sütőpapírt borítsunk rá. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Hagyjuk kicsit kihűlni és utána borítsuk ki. Porcukorral megszórva tálaljuk.



2 megjegyzés:

  1. Jaj, de jó, én is ezt a fajtát csináltam, csak elkeveredett a receptem.Tökéletes és nem bonyolult.Nem szárad ki még 2-3 nap múlva sem.Köszönöm!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szívesen,örülök,hogy tetszik a recept😊

    VálaszTörlés