Na kérem az úgy indult, hogy csinálok puncsgolyót, mert hosszú éveknek kellett eltelnie, hogy megegyem a puncsízű édességeket és egy különös dolognak. Apukám imádta a puncsos dolgokat, emlékszem a kórházba is rengeteg puncsos mignont vittem - egyed csak Apa - aztán már nem kellett.....és én azóta szeretem ezt az édességet, viszem tovább ezt is.....
Szóval a fondanttal gyűlt meg a bajom, túlfőztem, vagy nem tudom, mindegy, be kell vallanom nem sikerült és kész. Úgy tűnik ez a dolog még várat magára, majd talán egyszer, újra.
És mivel ünnep lévén, ami otthon van azt esszük alapon, ami volt a spajzba dió, darált keksz, lekvár, csoki és ennyi. Tehát lesz zserbógolyó. Sütni sem kell, csak mindent összegyúrni és csokit olvasztani, mikor arra gondoltam, hogy mit is fogok írni, gondoltam megemlítem, hogy gyerekekkel is el lehet készíteni, mert a kölykök biztos imádják majd tapicskolni a lekváros, kekszes cuccot, de aztán ahogy a kezemre néztem, az anyai ösztönöm azt súgta, az anyukák lehet annyira nem értékelnék ezt, lepergett előttem, ahogy egy gyerek ilyen ragacsos kézzel elrohan a fehér kanapé irányába, én tuti sikítófrászt kapnék, szóval hagyjuk a felnőttekre ezt a 10 perces műveletet, a gyerekek meg inkább a homokozóba éljék ki ez irányú vágyaikat. ( Na remélem ezért nem kapok anyukáktól )
A csoki olvasztási művelet nagyjából olyan, mint az islernél, beleforgatjuk és sütőpapíros tálcára ültetjük. Tényleg hamar elkészül, olyan kis villantós desszert. Meg ajándékba is lehet adni, cuki kis papírkapszlikat vettem egy üzletbe -ahova most kivételesen nem parfümért, vagy krémért mentem- tehát egy kis tasakba téve nagyon mutatós.
Ritával - remélem nem haragszik meg ha leírom- szoktunk mostanában zserbós túródesszertet enni, direkt nem túró rudi, mert nem az ikonikus mintás márka gyártja, hanem egy másik cég, szóval azt hiszem innen is jött a gondolat a zserbógolyóhoz.
Többen kóstolták, mindenki finomnak ítélte meg, valaki azt mondta édesebb is lehetne, de szerintem a lekvárban van annyi cukor, hogy annyi pont elég.
Hozzávalók: ( kb. 14-15 db golyóhoz )
- 10 dkg darált keksz
- 10 dkg darált dió
- kb. 12 dkg baracklekvár ( sűrűségtől függ )
- 15 dkg étcsokoládé
- pici olaj
Elkészítés:
A darált kekszet, a darált dióval összekeverjük és annyi lekvárt adunk hozzá, hogy nem ragacsos, de formázható masszát kapjunk. Kis golyókat formálunk és 1 órára hűtőbe tesszük.
Miután jól lehűltek a golyók, megolvasztjuk a csokit (gőz fölött), egy pici olajat teszünk bele és a golyókat meghempergetjük a csokimasszába és egy sütőpapíros tálcára ültetjük őket, majd hagyjuk megdermedni.Én hűtőbe szoktam egy kicsit tenni, hogy jól megszilárduljon rajta a csoki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése