2018. május 18., péntek

Epres galette

A galette egy francia hajtott pite. Régi időkre nyúlik vissza a tészta eredete, Franciaországban rengeteg variációját készítik el, ünnepekre is. Akik ismernek tudják mennyire vonzódom Franciaországhoz és mindenhez, ami odaköthető. Ezt a sütit már sütöttem régebben is, tehát ismerős a terep. Nagyon finom és nagyon könnyen elkészíthető. Vajas tészta az alapja, erről már írtam itt egy másik receptnél, hogy én egy nagy reszelőn gyorsan lereszelem a hideg vajat és így könnyebb összegyúrni a tésztát.
Bármilyen feltéttel elkészíthető, a közelgő eperszezonra tekintettel én most epret tettem rá. Jó-jó tudom, őrült drága gyümölcs, főleg a szezon kezdetén. De az illata, és ahogy a piros ragacsos cucc folyik ki, mikor felvágod...na valahol ott kezdődik a mennyország. Imádom az epret, meg a málnát, meg a ribizlit, meg.....minden gyümölcsöt. Előző nap begyúrtam a tésztát, hűtőben nagyon szépen elpihengetett, és előző nap szereztem be az epret is. Az esőben fodrászhoz rohanva még beszaladtam a zöldségesbe, ahova már jó régóta nem járok - és ezt azért mindig meg is kapom- hogy ohh, de régen láttak már- na és ilyenkor kell diplomatikusan elmagyaráznom- igen mi már külön utakon járunk és ennyi-ohh de kár, sajnálom, nem is gondolták- azért én még élek és eszem és sütök sütit is, úgyhogy kérnék abból az eperből- 40 lett, maradhat?- persze, kell díszítésnek is. Amit aztán fotózás után, szépen még ott megettem. Egyébként szinte sötét piros, apróbb szemű epret kaptam, inkább szamóca jellegű volt.
És akkor most egy jó tanács következik, mert szeretném, hogy aki esetleg elkészíti, ne fusson bele ebbe a hibába. Szóval én kétfelé veszem a tésztát, hogy két kisebb galettem legyen-persze lehet egy nagyot is készíteni, ez tetszőleges- tehát amikor kinyújtjuk kör alakúra a tésztát, érdemes még úgy áttenni a sütőlapra és a lapon megkenni, rátenni az epret és úgy felhajtogatni a tészta széleit. Ugyanis ha ezt a nyújtódeszkán tesszük- persze lehet én vagyok a béna- de úgy nagyon nehéz átemelni a sütőlapra, mert rendkívül lágy az egész. Tehát érdemes a sütőpapírral bélelt tepsin dolgozni. De ezt lehet nem is kellene mondani, mindenkinek egyértelmű.
Szeretem az ilyen sütiket, hamar elkészül, frissen nagyon ropogós, de másnap is nagyon finom, én még reggelire is csomagoltam- fogyjon el- és persze nem azért, mert nem jó, hanem egyedül ennyit megenni,na, új ruhatárat most nem szeretnék cserélni, így is megsínylették a "stresszes" farmerek az elmúlt időszakot. Aki azt mondja, hogy áhh nem is látszik, annak üzenem, de bizony, a mérleg nem hazudik. Na de most a sütié a főszerep, és ez a vékony tészta nem is hizlal, áhhh, dehogy. Ennyi kell és kész. Mert ez mindenkinek jár. Nekem is.



Hozzávalók:

- 225 g liszt

- 1 csipet só

- 10 dkg vaj

- 30 g porcukor

- 1 egész tojás + 1 tojás a lekenéshez

- 30 ml hideg víz

- eperlekvár

- eper

Elkészítés:

A lisztet a sóval és a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a tojást és a vizet. Tésztát gyúrunk belőle. Folpackba tekerjük és minimum 1 órát hűtőben pihentetjük. A pihentetés után nyújtódeszkán kinyújtjuk (fentebb említettem, hogy én kétfelé veszem, így két kisebb galette lesz, de lehet egy nagyot is) kör alakúra, megkenjük lekvárral és rászórjuk a darabolt epret, majd a széleit felhajtogatjuk körbe. Felvert tojássárgájával a széleket lekenjük. Előmelegített sütőben 180-185 fokon 40 perc alatt megsütjük.
Bármilyen más gyümölccsel elkészítve is nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése