Ahol ezt a receptet találtam, a hölgy arról írt, hogy gyerekkorában ez volt a kedvenc sütije. Nem emlékszem, hogy az én Mamám sütött volna ilyen sütit, bár nekem sajnos elég kevés idő adatott meg vele. Viszont csinált sok minden mást, égetett cukrot a barna zománcos fedőbe, úgy törte össze klopfolóval, és ha tett bele diót is, mennyei volt. Vagy ahogy gyúrta a házi tésztát és nyújtotta a fehér lepedőn, vagy a rétest húzta a kézfejével. Mama, mennyi éhes szájat etettél, tetted zsírba a húst, főzted a gyöngyöző húslevest és szüntelenül csináltál valamit, majd később Tata híres szállodájának éttermi konyháján dolgoztál, hogy szeretted és téged is hogy szerettek, mert téged nem lehetett nem szeretni. Szerettél enni és enni adni. És azt hiszem ez a lényeg. És olyan sokszor próbáltuk utánad csinálni a tojásos tésztát, mert vágytunk arra az ízre, de nekünk sohasem sikerült olyanra. Mert nem a te szíveddel készült. És Mamika remélem büszke vagy rám, hogy mennyi mindent tanultam meg, csak úgy magamtól, mert senki sem tanított sütni-főzni, szóval remélem néha ráteszed a kezed a kezemre, mikor gyúrom a tésztát........
Van egy fotóm, amin a karodban tartasz, és ugyanolyan a tekintetünk, szóval innen a nézés...szeretnék én is úgy sütni-főzni, ahogy Te, igyekszem...ugye figyelsz Mama......
Van egy fotóm, amin a karodban tartasz, és ugyanolyan a tekintetünk, szóval innen a nézés...szeretnék én is úgy sütni-főzni, ahogy Te, igyekszem...ugye figyelsz Mama......
Tudom, hogy aki olvassa ezt a blogot, felmerül benne a kérdés, hogy miért mindig a múltra emlékezem, a válaszom erre egy film idézet: " ..mert az étel emlékeztet...". Ennyi.
Szóval a papagáj süti - nem szokványos kuglóf formában - háromféle tésztából áll össze. Egy vaníliás, egy kakaós és egy puncsos tésztából. Igen, sajnos nekem nem igen látszott a szép rózsaszín színű puncsos réteg, de tessék elhinni, belül rózsaszín és kívül halványan látszik. Finom lett, bár tartottam tőle, hogy hogyan is fogom azokba a kis formákba beleapplikálni a tésztát. Hát azért sikerült, sose adjuk fel. Amit én egyszer a fejembe veszek...mások tudnának mesélni.
Ebben a kisvárosban elég nehéz hozzájutni ilyen különleges cuccokhoz, szerencsére az egyik üzletben rátaláltam a kis szilikonos formákra, de azt hiszem létezik különböző méretekben, én egy viszonylag kicsit kaptam, na jó hát végül is a mini az mini.
Szóval, megint azt kell, hogy mondjam, hogy másnap uzsonnára is kiváló, elcsomagolható, kicsi...stb.
Tehát tessék sütni süteményt, ilyen kuglófot, vagy bármit...kell ez...na.
Szóval, megint azt kell, hogy mondjam, hogy másnap uzsonnára is kiváló, elcsomagolható, kicsi...stb.
Tehát tessék sütni süteményt, ilyen kuglófot, vagy bármit...kell ez...na.
Hozzávalók: (nekem kb. 14 db lett 7 cm-es átmérőjű formából)
- 150 g vaj
- 150 g cukor
- 115 g tejföl
- 150 g liszt
- 2 tojás
- fél csomag sütőpor
- 1 csomag puncs ízű pudingpor
- 1 ek. rum
- 1 ek. kakaópor ( cukrozatlan )
- 1 ek. vaníliaaroma
- 1 csipet só
Elkészítés:
Megolvasztjuk a vajat és a tojásokkal és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és a sütőporral elkevert lisztet és a sót. Jól összekeverjük, majd három egyenlő részre osztjuk a tésztát. Az elsőbe tesszük a pudingport és a rumot, a másodikba a kakaóport, a harmadikba a vaníliaaromát, majd ezeket is külön jól összekeverjük. A kivajazott formákba - én kiskanál segítségével - mindegyik tésztából teszünk bele, úgy hogy jó színes legyen.
Előmelegített sütőben 220 fokon ( később kicsit lejjebb vettem ) 15-18 percig sütjük. Sütők között is van különbség, így érdemes figyelni, tűpróbával ellenőrizni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése