Tudom-tudom sütöttem már kuglófot, de ezt a sütit számtalan variációban el lehet készíteni. A két szerelmem, ha találkozik mi is lehetne abból...hát egy nagyszerű édesség. A citromról való lelkesedésemről már írtam, hát ide tartozik még a grapefruit - szeretem a kesernyés ízeket- és a bogyós gyümölcsök is, de tonna szám. Évek óta álldogál a kertben egy kisebb málna bokor. Sajnos nem hoz túl sok termést, de amit növeszt, az nagyon finom. Néha nyári forró estéken felsétálok- persze Pom-pommal, mert hát ő neki mindig a lábam alatt kell lennie- és csak úgy random lekapok egy-két szem málnát, élvezem, ahogy a nyár íz olvad a számban, csodás érzés.
Elég kis kedvetlen voltam hétvégén, majdnem úgy volt inkább nem sütök semmit, de aztán, mint a főnixmadár- én egy nagy főnixmadár vagyok egyébként- feltámadtam és pikk-pakk összeraktam a kuglófot, annak ellenére, hogy a mosogatót nem lehetett használni, mert csöpögött, de mire a sütőbe toltam a formát, már jött is kedves ismerősünk és orvosolta a bajt. Ja, hát megy ez kérem. A kuglófot sokáig kell sütni - 1 órát - addig el lehet pakolni, mosogatni, tv-t nézni, ebédelni, üzenetet írni, telefonálni, mosni.......bármit. Szóval 1 óra letelt, rápillant, jó lesz, kivesz, uhh de forró, hűljél, fél óra múlva is meleg, 'jóvanna nyár van, a süti se tud kihűlni. A receptben szerepel, hogy a tetejére cukormázat csorgatunk, szóval szerintem ez nyugodtan elhagyható, van benne elég cukor így is. Sajnos most azt kell, hogy mondjam nem igazán vagyok elégedett a fotókkal, nem olyanra sikerült, mint amire számítottam, ez egy ilyen nap.
Fotózás után fél órával már dőltem is le a napágyra és hallgattam a madarak dalát, iszonyú nagy műsort csaptak. Az élet szép! Tényleg?.........
Ez a kuglóf is nagyon finom másnap, reggelire, uzsonnára, akár el is csomagolható.
A grapfruit és a málna házasságra léptek és azt hiszem remek párost alkotnak. Éljen!!
Hozzávalók:
- 225 g puha vaj
- 200 g cukor
- 120 ml frissen facsart grapefruit lé
- 4 tojás
- 150 ml tej
- 350 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 marék málna ( kb. 15-16 db )
Tetejére: ( opcionálisan elhagyható szerintem )
- 30 ml grapefruit lé
- 5-6 ek porcukor
Elkészítés:
A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, mehetnek bele egyesével a tojások, majd a málna kivételével az összes hozzávaló. A kuglóf formát kivajazzuk, kilisztezzük és a massza felét beleöntjük, majd beleszórjuk a málnát és ráöntjük a maradék masszát.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50-55 percig sütjük, ha nagyon barnulna, lefedjük alufóliával. Tűpróbával ellenőrizzük.
A grapefruit lében elkeverjük a porcukrot, hogy sűrű cukormázat kapjunk. A kihűlt kuglófra csorgatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése