2018. július 11., szerda

Fahéjas kalács

Ahogy fahéj illat tölti be a konyhát......mhhhhhhhh
Kezdődött ott a történet, hogy meglátni és elcsábulni, minden love story így kezdődik, hát valahogy az édességekkel is így vagyok...meglátni, na ő kell, most. Hát nem rögtön lett az enyém, megvártam vele a szabit, mert hát kérem szépen ismét dagasztás volt. Ez a tészta kicsit másmilyen lett, mint az epres csigáé, na ezt aztán kellett dagasztani, míg elvált az edény falától...és hát nyussz most már tudom miért te dagasztottál tésztát amíg együtt toltuk az életet, mert hát ez erőt próbáló feladat és az én filigrán alkatom ehhez kevés...egy fenét, akkor is bedagasztom, ha bedurran mindkét karom, hát nehogy már...olyan gyönyörű tészta lett, olyan hólyagok voltak benne, hogy csak úgy pukkantak ahogy sodrófával egyengettem....a dagasztásba meg megedződöm, mert ez is megy, egyedül is és kész. De ezt duplán kellett keleszteni, úgyhogy mondhatnám, hogy ráment a délelőttöm, de megérte. Jó azért kelesztés közbe bármit lehet csinálni: kávézni, mosni, nézegetni, hogy - úhhh mekkora lett - és marhára büszkének lenni.
Jó kis recept ez, viszonylag hamar elkészül - a kelesztési időt leszámítva- és viszonylag hamar el is fogy. Tudom, hogy ez nem éppen a legegészségesebb kategóriába tartozó desszert, de inkább ez, mint a bolti felfújt vackok. Meg hát egyszer élünk, de akkor nagyon.


Hozzávalók:

- 37,5 dkg liszt

- 2,5 dl tej

- 1 csomag szárított élesztő

- 1 ek kristálycukor

- 5 dkg vaj

- 1 tojás

- egy pici só

Töltelékhez:

- 5 dkg vaj

- 8 dkg kristálycukor

- 2 csapott tk őrölt fahéj



Elkészítés:

A tejet megmelegítjük egy nagyobb pohárban, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Egy kelesztőtálba mérjük a lisztet, sót, olvasztott vajat, tojást és a felfutott élesztős tejet beleöntjük, jól elkeverjük és kezdhetjük dagasztani a tésztát. Ha összeállt a tészta, lefedve 40 percig kelesztjük meleg helyen. Ha megkelt, nyújtófán kinyújtjuk téglalap alakúra. Megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjjal összekevert cukorral, egy evőkanállal hagyjunk meg, hogy a tetejét is meg tudjuk szórni. Így megkenve csíkokra vágjuk (kb. akkorára, mint a formánk oldalának mérete) és ezeket a csíkokat egymásra pakolva, további négyzeteket vágunk és a kivajazott, kilisztezett formába élével, mint a papírlapokat betesszük. Lefedjük és meleg helyen újabb 40 percet kelesztjük. Ilyenkor jól kitölti a formát, mivel kevesebb lett a tészta, mint a forma. Miután megkelt kicsit megkenjük a maradék olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral. Előmelegített sütőben 175 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése