Már említettem, hogy nálam a gyümölcsök kiemelt helyet kapnak, nincs ez másképp a meggyel sem. Régen rengeteg meggybefőttet tettem el, és rendre el is fogyott. A régi házban ha elindultunk a tároló felé, akkor visszafelé tuti egy üveg meggybefőtt volt a kezünkbe. Vagy gyümölcslevesbe került vagy csak úgy nassolnivalónak. Apa nagyon szerette, én is, viszont magozni utáltam, piros pöttyös volt még a homlokom is tőle, a csempéről nem beszélve.
Nemrég a Balatonhoz készülve kis dobozokba pakoltam gyümölcsöt- jó lesz az úszás után nasizni- szóval bekészítettem szőlőt, meg meggyet, de valahogy a meggy nem fogyott, így hazaérve bevágtam a hűtőbe. Napokig ott vigyorgott rám, ahányszor csak kinyitottam a hűtőt, gondoltam tuti már megromlott. Akkor elhatároztam, hogy na én ennek a sütinek nekiállok, megnézem azt a doboz meggyet. Semmi baja nem volt, teljesen ép- madárlátta- szóval pont jó lesz a sütibe, de azért kevésnek bizonyult, gondoltam veszek még hozzá. Hát persze aznap nem volt épp meggy a zöldségesbe - nézz vissza holnap - oké, egy napot még kibír a dobozos meggy. Másnap sikerült kapnom a gyümölcsből - dinnyét nem viszel?- most nem, köszi, majd legközelebb - jól vagy?- azt hiszem alakulok. Hát ez van, ha elmegyek gyümölcsöt venni, jut egy-két jó szó is. Köszönöm.
A süti tésztájában nincs tojás és cukorból is csak egy kis zacskó vaníliás cukor. Nem mondom, hogy egészségesebb így, de azért mégis naaa. Viszont nagyon finom és a meggy savanykássága nagyon jól áll neki.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 kk. sütőpor
- 1 csipet só
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 200 g vaj
- 1 pohár natúr joghurt
Töltelékhez:
- kb. 30 dkg meggy
- barna cukor
Elkészítés:
A lisztet, a sót, a sütőport egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a joghurtot és jól összedolgozzuk ( ha esetleg szükséges lehet lisztet még hozzáadni, nekem nem kellett ) A tésztát kinyújtjuk ( kb. 3 mm vastagságúra) és olyan széles csíkokra vágjuk, hogy a meggyszemeket bele tudjuk bugyolálni. Tehát a tésztacsíkokat megszórjuk a barna cukorral és a közepére egy sorba rakjuk a meggyszemeket, majd így betakarjuk a tésztával. A tésztarudakat csigavonalban feltekerjük és egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, míg aranybarna színű lesz. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése