A citrom bolondériámról már olvastatok nem is olyan rég. Imádom, na jó már ezt is tudjátok, de akkor is, na...tényleg.
Kis kényszerpihenőn vagyok mostanában, éppen ezért nem is volt kedvem sütni, sem blogolni...de újra eljött az idő...hiányzott, hát tessék. A forróság már hetek óta elöntötte a várost, fullasztóan, fojtón. Szinte remeg a levegő a melegtől, ami este sem enyhül, végülis nyár van. Azt hiszem ilyenkor a konyhában is fárasztó tevékenykedni, éppen ezért gondoltam erre a receptre. Régebben már csináltam lemon curd-ot, hát ebben a sütiben a krém hasonló ízű. Lemon curd vagyis citromkrém, köztudott rólam, hogy igazi hazafiként támogatom a gyönyörű magyar nyelvünket, de sajnos vannak olyan szavak, aminek nincs igazán magyar megfelelője, vagy éppen mindenki úgy ismeri. Ezt a sütit nem kell sütni, viszont a krémet főzni kell, így hőkezelve van a tojás, nyugi.
Tehát redőnyök lehúzva, tök mindegy így is meleg van....hozzávalók összekészítve, macskák lustán elnyúlva a terasz viszonylag hűs kövén és kezdődhet a konyhai hadművelet. Darált keksz az alapja, na én vettem kekszet, van egy szuper kütyünk, a botmixer aprító része, keksz bele, gomb benyom, gép visít.....mi vaaaaan ezzel a....na jó hagyjuk, nyugi-nyugi......mit nekem botmixer....zacskóba be, klopfoló elő, az összes dühömet beleadva, morzsásra törtem a kekszet. Ennyi...A süti hamar elkészül, mivel hűtőben kell dermeszteni, érdemes hamarabb elkészíteni. Szépen vágható, isteni finom, villantós süti.
És még szeretnék elárulni egy kulisszatitkot..tudniillik, hogy a blog azután születik, hogy elkészül a süti, tehát már tegnapelőtt ettünk a sütiből, de ma írtam meg ezt a szöveget...szóval ma volt talán a legmelegebb, itt ülök a laptop előtt, a hajam kontyban, egyszerűen nem bírom most máshogy, és az jut eszembe, ahogy exem régen mindig azt mondta, úgy nézek ki mint kerribredso- nyilván akkor még tök elfogult volt velem szemben- , szóval azt hiszem, most jött egy ilyen feeling....ja mert állandóan ismétlik az ikonikus sorozatot (nem gondolom hogy hasonlítanánk), mert egyébként én én vagyok és kész.
Csináljatok ilyen sütit, mert isteni finom, hűsítő, citromos.
Hozzávalók: ( 22 cm x 12 cm-es formához)
Alap:
- 20 dkg darált vaníliás ízű keksz ( kis háztartási keksz kiegészítéssel )
- 10 dkg vaj
- 0,75 dl tej
Krém:
- 7,5 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 1 dl frissen facsart citromlé
- 12,5 dkg vaj
- egy nagyobb kezeletlen citrom reszelt héja
- csipet só
Elkészítés:
A sütemény alapja: a vajat a tejjel felmelegítjük és a darált kekszhez öntjük, majd jól összegyúrjuk. Én egy kicsit ragacsosnak éreztem, ezért egy kis darált háztartási kekszet adtam hozzá. Egy formát kibélelünk sütőpapírral, majd a masszát beletesszük és jól elnyomkodjuk úgy, hogy a süteménynek pereme is legyen.
A krém elkészítése: A citrom kifacsart levét, a cukrot, a citromhéjat, a tojásokat és a sót összekeverjük és gőz fölött sűrűre főzzük. Ezután levesszük a tűzről és szobahőmérsékletűre hűtjük, majd kockánként hozzáadjuk a vajat és botmixerrel elkeverjük benne. Ezután a kekszes alapra öntjük, majd legalább 3 órát hűtőben dermesztjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése