2018. szeptember 18., kedd

Körtés-gyömbéres táska

A múltkor kaptunk egy tál körtét, még viszonylag keményen. Gondoltam, hogy kéne valamit kezdeni vele, mert azért a még nem túl puha gyümölcsöt jó sütni. Na én addig gondolkodtam, míg minden este elrágcsáltam egyet, így aztán amikor rátaláltam erre a receptre, már csak két darab árválkodott a tálban. Így még vettem hozzá pár szemet és elkészítettem a sütit. Hamar elkészíthető sütemény, egyedül a körte darabolása, párolása, kihűtése időigényesebb, de nem vészes.
Elkészíthető akár almával, vagy szilvával is. Ha alma lenne a tölteléke mehet hozzá egy kis dió, a szilvához fahéj. Most viszont a körtéhez gyömbér került, mostanában tea készítéséhez vettem gyömbért, így gondoltam egy kis darabot belereszelek, isteni illata volt, ahogy a körtével párolódott, azért vigyázni kell vele, mert nagyon intenzív fűszerféle. Másnap reggelire is tökéletes, gyerekeknek iskolába is elcsomagolható.


Hozzávalók: ( kb. 8 darabhoz )

- 25 dkg liszt

- 10 dkg vaj

- 1 csipet só

- 1 tojás

- 1 cs. vaníliás cukor

- 2-3 ek tej

Töltelékhez:

- 4 db körte

- 5 dkg vaj

- 2 ek cukor

- 1/2 ek őrölt fahéj

- egy kis darab gyömbér

Tetejére:

- 1 tojás

- porcukor



Elkészítés:

A körtéket megmossuk, megpucoljuk, apró, egyforma darabokra vágjuk. Vajon puhára pároljuk, belereszeljük a gyömbért majd megszórjuk a cukorral és a fahéjjal. Kihűtjük.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, ezután hozzáadjuk a sót, a tojást, a tejet, a vaníliás cukrot. Jól összegyúrjuk, kb. 4-5 mm vastagra kinyújtjuk és 12 cm átmérőjű köröket szaggatunk a tésztából. A tésztakorong felére rakunk a kihűlt gyümölcsből és a szélét megkenjük tojással, összehajtjuk, villával picit lenyomkodjuk a szélét és lekenjük a tetejét a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 18 fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése