Rákattantunk a gesztenyepürére. Ez van, ezen nincs mit szépíteni. Az ebéd után gyorsan valami édességet, de azonnal. Erre tökéletes a gesztenyepüré. Cukorszint pipa. Viszont most nem pürésítettem a gesztenyemasszát, hanem a kekszszalámihoz hasonlóan rúd formába gyúrtam, hogy aztán dermedés után szépen szeletelhető édes "szalámit" kapjunk. Gyors, egyszerű, finom, előre elkészíthető, sőt kötelező, ugyanis másnap lehet a legszebb szeleteket vágni.
Annyira bírom a magazinokban megjelenő recepteket, mert szerintem sokszor rossz arányokat adnak meg, és tudjuk a sütés legfontosabb alappillére a pontos mérték. Szóval - azt hiszem van már annyi rutinom, legalábbis szeretném ezt hinni - hogy a recept elolvasása után, már tudom, hogy na neeeee mááár, ez így biztos nem állna össze. Most ezzel is így jártam, szóval magam dolgoztam át a hozzávalókat, mert én szeretném úgy átadni a recepteket, hogy a hozzávalók alapján a fotón megjelenő sütemény tényleg annyiból és így készült. És leírom azt is, hogy mit, hogyan tapasztaltam, hogy valóban mindenkinek sikerüljön. Jajj milyen kis rendes vagyok, mint mindig, sebaj, ez a karmám úgy látszik.
És ami sokszor felmerül - sajnos nálunk is egészségügyi szempontból - a glutén kérdése. Napjainkban egyre több embernél kiderül, hogy gluténérzékeny, esetleg laktózérzékeny. Mai modern korunk egyik súlyos problémája, mivel ez ellen csak azt tehetjük, hogy teljesen száműzzük az étrendünkből. Igen, ez egyszerűen hangzik, de korántsem az. Sajnos tudjuk, hogy a különböző egészséges lisztekkel nagyon nehéz sütni. Ezek a lisztek teljesen máshogy viselkednek, más arányok kellenek belőlük. És arról nem beszélve, hogy teljesen más, számunkra ismeretlen az ízük, milyen finoman fogalmaztam. Szóval jó hírem van a gluténérzékenyeknek, ezt a receptet el lehet készíteni gluténmentes háztartási kekszből, laktózmentes vajból, tejből. És ugyanaz az arány, mint a hagyományosnál. Annyit megjegyeznék, hogy a darált háztartási kekszet gluténmentesen úgy is megoldhatjuk, hogy a már gluténmentes kekszet zacskóba zárva, konyharuhával letakarva klopfolóval porrá zúzzuk, így nem kell külön venni. Stresszlevezetés pipa.
Közeleg a Karácsony...így több olyan recept lesz, ami az ünnepre elkészíthető. Hihetetlenül szalad az idő, a nyári forróságban még milyen távolinak tűnt és most meg már az első gyertyát gyújtjuk. Ez nem ér, ne szaladj idő kérlek, ennyire ne.
Hány Karácsony telt már el, hogy nem látom barázdás arcotokat, olyan sok, hogy már az én arcomon látom a vonásaitokat, én hordozlak tovább benneteket, és minden napban benne vagytok, ilyenkor meg főleg.
Hozzávalók:
- 10 dkg durvára tört háztartási keksz
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg puha vaj
- 20 dkg cukrozott gesztenyemassza
- 5 dkg aszalt vörösáfonya ( apró kockára vágva )
- 1 ek rum
- 1 ek tej
- kb. 3 ek darált háztartási keksz
Elkészítés:
Egy nagy tálba tesszük a gesztenyemasszát, a durvára tört háztartási kekszet, a porcukrot, a puha vajat, a kockára vágott vörösáfonyát, a rumot, majd elkezdjük összedolgozni, hozzáadjuk a tejet, majd apránként a darált háztartási kekszet, annyit, hogy jól masszává tudjuk gyúrni. Én ketté vettem és rudakat formázva folpackba csomagoljuk. Hűtőbe tesszük dermedni minimum 3 órára, de érdemesebb egy éjszakára és tálalás előtt szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése