2018. december 8., szombat

Kandírozott narancsos keksz

- Sütöttem kekszet, egyél belőle - jó lett - kis idő múlva - te ezt nagyon eltaláltad.
- Ez jobb lett, mint a gesztenyés...az is finom volt,naaa.
Szóval folytatódik a karácsonyi süti készítés. Előre letesztelve, hogy aztán majd a maga idejében már ki lehessen választani, melyik kerüljön az asztalra. Most egy narancsos keksz készült, ezt is egy kicsit átformáltam. Sok receptben ilyenkor megjelenik a mézeskalács fűszerkeverék, na kérem én most megmondom az őszintét, én imádom a mézeskalácsot, a puszedlit a habcsókot- na azt nagyon ( a következő bejegyzésben ezt kifejtem bővebben ) de én nem tartom jó ötletnek, hogy minden kis karácsonyi aprósüteménybe ez kerüljön. A fűszerkeveréknek nagyon karakteres íze van, így minden más ízt teljesen elnyom. Egy narancsos kekszbe ne tegyünk már "kanálszám" ilyen fűszerkeveréket, teljesen felesleges. A mézeskalács az mézeskalács és kész. Ez meg narancsos keksz. Ebbe került gyömbér, őrölt, por formában és kis fahéj, kellemesen, finoman, épphogy. És rászoktam a bio szárított, reszelt narancshéjra. Ezt az egyik kétbetűs drogéria bio részlegén veszem, nagyon jó áron.
Év elejéről volt itthon még bontatlan kandírozott narancsom, egész évben figyelgetett a spajz alsóbb polcán, várta az alkalmat, mikor kerülhet bele valami finomságba. Eljött az ideje. Úgyhogy minden együtt volt, hogy neki álljak ezt elkészíteni. Viszonylag egyszerű, gyerekek is összegyúrhatják és már csak ki kell sütni.
Szeretem az ilyen könnyen elkészíthető ( akár előre is ) édességeket. Egyszerű, finom. Semmi fakszni, pepecs, könnyen, gyorsan. Így kéne mindent csinálni az életben. Nem mindent túl bonyolítani, csak könnyedén, de mégis elegánsan. Igyekszünk.......tényleg.


Hozzávalók: ( kb. 25 darabhoz, kisebb adag lesz belőle )

- 10 dkg vaj

- 15 dkg liszt

- 5 dkg porcukor

- 1 csomag vaníliás cukor

- 7 dkg kandírozott narancshéj kocka

- 1 narancs reszelt héja ( nálam 1 tk. őrölt narancshéj )

- 1 tojássárgája

- 1 kk. őrölt fahéj

- 1 kk. őrölt gyömbér

- pici só


Elkészítés:

Egy tálba szitáljuk a lisztet, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket, a narancshéj kockákat, a reszelt narancshéjat, sót majd jól összegyúrjuk az egy tojássárgájával. Nem kell megijedni, össze fog állni a tészta.
Rudat formázunk belőle és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük pihentetni, legalább fél órára, de én 2 órát is hagytam. Pihentetés után, 1 cm-es korongokat vágunk belőle és sütőpapíros sütőlemezre ültetjük őket. Előmelegített sütőben 170 fokon, 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése