2018. december 12., szerda

Narancskrémes habcsók

Folytatódik a karácsonyi sütisztori....
Csak habcsók legyen, akkor nincs nagy baj. Amikor megláttam ezt a receptet, gondoltam na ez tök egyszerű, csak habcsók és krém és kész. Egyébként tényleg így van. A hab felverése és szárítása vesz el  kicsit több időt, de nem vészes. És hát a készítő jutalma, hogy a habos edényben maradt habmaradékot megeheti..mindet...gátlástalanul, csak úgy kézzel, mint gyerekként, szerintem az a legjobb. A habcsók kategória nálam a ragacsosságot jelenti, ki nem állhatom a száraz "habkarikákat". Az úgy jó, ha kívül roppanós, belül krémesen ragacsos. Na azért azt nehéz eltalálni, de nekem sikerült. Az anyám ezt tudta egyedül, meg az almás pitét. Az életünk rövidke szakaszából ez is megmaradt, a ragacsos habcsók, szétterülve a tepsin, nyúlósan. Érdekes erre emlékszem, meg a pitére. Ez is valami. És a Mamám is imádta - na ez csak a génjeinkben van - ezt már csak elmondásból tudom, de imádta felverni a habot és édes eperrel enni, csak úgy...na Mama ezt is ennénk egy lusta, téli délután...milyen jó lenne ezt Veled megosztani. De biztos látod, hogy mennyire igyekszem. Marha büszke voltam, hogy sikerült ilyen picike sipkákat gyártani. És semmi fakszni, egy nejlonzacsiba töltöttem, levágtam a sarkát és úgy nyomtam. A narancskrémhez pedig kifacsartam a narancsokat, nem holmi bolti löttyel csináltam. Szerencsére volt viszonylag olcsón narancs, lének teljesen megfelelt. És ha lett volna itthon gluténmentes pudingpor, akkor a gluténérzékenyek is ehetik, bár cukor van benne bőven...na jó hát mindent nem lehet. Egyébként van "egészséges"porcukor is, mindent gyártanak már.
Szóval ez a habcsók úgy sikerült, hogy a fotót amit készítettem átküldtem a tesómnak azzal a kérdéssel, te ehetsz ilyet? Hát a pudingpor nem gluténmenetes, de amennyi krém benne van, attól nem lesz bajod. Ő azt hitte egy magazinból küldtem a fotót...neeeem ezt én csináltam. De tényleg, most komolyan ki csinálta volna, kis angyalok az égből? Ugyan...
Szóval karácsonyra ilyen lesz, meg már dupla adagot kell csinálnom, bolti bulira is....- na jó csak meg tudom még egyszer csinálni, ha nem, lesz keksz helyette. És lesz Pavlova is, csak hogy a cukorszintünk rendbe legyen.
Egyébként megfordult a fejemben, hogy citromkrémmel is milyen jó lenne....jaj, naaaaaa.


Hozzávalók: kb. 25-30 db-hoz

Habcsókhoz:

- 4 tojásfehérje

- 24 dkg porcukor

- egy csipet só

Krémhez:

- 1,5 dl frissen facsart narancslé

- 2,5 dkg cukor

- fél csomag vaníliás pudingpor

- 5 dkg vaj

- 1 kezeletlen narancs reszelt héja, vagy szárítottból 1 tk.


Elkészítés:

Én először a habcsókokat készítettem el. Ahány ház, annyi módszer. Én a tojásfehérjéket egy mély tálban egy kis sóval el kezdem verni, mikor keményebb a hab, elkezdem apránként hozzáadni a porcukrot. Majd jó kemény habbá verjük. 120 fokra előmelegítjük a sütőt, majd a habot zsákból kinyomjuk a sütőpapírral fedett lemezre. Apró kis habcsókokat, lehetőség szerint páros számút. Hiszen később összeragasztjuk. 30-35 perc alatt kiszárad.
A krémhez az 1 dl narancslevet felforraljuk a cukorral, majd besűrítjük a maradék narancslében elkevert pudingporral. Ha kihűlt, habosra keverjük a vajjal és a reszelt narancshéjjal.
A kihűlt habcsókokat párosával összetöltjük a krémmel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése