2019. április 5., péntek

Medvehagymás csiga

Évek óta kinyílik a kertben a kis almafa árnyékában egy kupac medvehagyma. Mivel most is ott árválkodott és a sok édesség után sósat kívántam (egyik kedves ismerősünktől kaptunk 21! féle sütikét, amit keresztelőre sütött - köszönjük - isten hozott kicsi Marci!) gondoltam jó lenne valamire felhasználni, ha már ott van ugye. Ekkor láttam meg az egyik közösségi médiában egy balatonfüredi pékség ajánlatát, medvehagymás csiga. A fotóba azonnal beleszerettem, na akkor legyen csiga. De gyors legyen és egyszerű, hát nagyjából én állítottam ezt most össze, szóval a múltkori kakaós csiga tésztája cukor nélkül teljesen jól működött. Felmentem a kertbe- ohh felmentem, dehogy, mentünk, ugye fekete hadseregem követ mindig - nehogy bajom essen és oda a napi adag kaja - szóval díszkíséretem tagjai megnézték mit csinálok és elégedetten lefeküdtek. A medvehagymának erőteljes fokhagymaillata van (ugye ez különbözteti meg a mérgező gyöngyvirágtól, ezért nagyon figyeljünk, hogy mit szedünk le, azért hozzáteszem, a gyöngyvirág levele sokkal vastagabb, erősebb szárú, nagyon figyeljetek erre!!!! ) ami sütéskor be is bizonyosodott. Szóval használjátok bátran a medvehagymát pogácsába, krémlevesnek stb. Le is lehet szárítani és eltenni vagy fűszersót készíteni belőle. Viszonylag hamar elnyílik és felvirágzik, tehát gyorsnak kell lenni.
És ígérem legközelebb már nem "csiga" lesz. Csak figyeljetek!



Hozzávalók:

- 25 dkg túró

- 25 dkg liszt

- fél dl tej

- 5 ek. olaj

- fél zacskó sütőpor

- 1 tk só

- 5 dkg vaj

- egy nagy csokor medvehagyma


Elkészítés:

A túrót krémesre törjük, fokozatosan hozzáadjuk a tejet, majd az olajat, sót. Ezután apránként a sütőporral elkevert lisztet. És tésztává gyúrjuk. A medvehagymát felaprítjuk, a vajat felolvasztjuk.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, az olvasztott vajjal jól megkenjük és rászórjuk az aprított medvehagymát. Feltekerjük és kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk. Sütőpapírral borított lemezre ültetjük a csigákat.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése