2019. május 31., péntek

Túrós-citromos mini palacsinták eperszósszal

Ez az édes amerikai mini palacsinta tökéletes választás brunch-ra. Ha esetleg egy lustálkodós délelőttöt terveztek, szerintem mindenképpen érdemes ilyet készíteni. Amerikában igen közkedvelt édesség. Régebben már készítettem ilyet, és most eszembe jutott. Fiatal koromban, amikor üde és hamvas voltam, oda voltam Nigelláért. Annyira szerettem nézni a műsorait, olyan szerettem volna lenni, mint ő (akkoriban még nem tudtunk szenvedélybetegségéről - mondtam már ez milyen baromi régen volt??) úgy akartam sütni-főzni, ahogy ő. Akkoriban nem volt még ekkora gasztro őrület, nem igazán voltak blogok, közösségi média...ugyan. Szóval teljesen rákattantam a témára és nagyon kedveltem Nigellát, na ő sütött ilyen kis palacsintákat. Rengeteg receptjét kipróbáltam, akkor először sütöttem csirkét citrommal. És emlékszem, hogy mennyire bosszankodtam, hogy nálunk nem lehet kapni olyan hozzávalókat, amit ő használt. Azóta minden megváltozott, persze. Egy füzetbe írtam le a recepteket - persze ami tetszett - amit próbáltam gyöngybetűkkel leírni, de aztán pár oldal után elbuktam. Köszönhető ez a főiskolai körmölős éveknek, sose fogok már olyan szépen írni, ahogy megtanultam, köszi. Szóval fogalmam sincs, hova tettem ezt a füzetet, de előásom valamelyik költözködős dobozomból, abban kincsek rejlenek.
Mivel még érik az eper - vagyis próbálna érni ebben az időben - adta magát, hogy egy gyors szószt csináljak a palacsintához. De persze lekvárral, vagy csoki öntettel is nagyon finom.



Hozzávalók:

- 150 g liszt

- 1 tojás

- 120 g krémes túró

- 2 ek. barna cukor

- 1 tk. sütőpor

- 180 ml tej

- 1 ek. citromlé

- 1 citrom héja (ha nincs bio, szárított formában)

- 1 tk. vaníliakivonat

- 1 ek. olvasztott vaj

- csipet só


Elkészítés:

Egy nagy tálba ütjük a tojást, beletesszük a túrót, a tejet, a vaníliakivonatot, az olvasztott vajat és a citrom héját, levét. Robotgéppel összekeverjük. Majd jöhet ehhez a liszt, cukor, sütőpor. Csomómentesre keverjük.
Egy serpenyőben egy pici vajat olvasztunk és ezen kezdjük kisütni a palacsintákat. Kis halmokat teszünk a tésztából a serpenyőbe, és amikor a tetején pici buborékok keletkeznek, akkor megfordítjuk. Porcukorral, lekvárral, szószokkal tálaljuk.

Eperszósz:

- 20 dkg eper

- 1 tk. barna cukor

Az epret megmossuk, apróbb darabokra vágjuk és a cukorral kicsit szottyosra főzzük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése