Előre elnézést kell kérnem a fotókért, de éhes szájak várakoztak, hogy végre vége legyen a fotózási herce-hurcának, úgyhogy most minimálba nyomtam.
A Pavlova torta. Az örök. A klasszikus. A legfinomabb. A leghabosabb. A habcsók őrületemről már írtam, így nem ismétlem önmagam, egyszerűen rajongok érte. A habos, kívül roppanós fehér cukormennyországért. Mostanában sokszor ettünk, mert valahogy mindig marad tojásfehérje, és azt fel kell használni, mert ételt kidobni a legnagyobb vétek. Az ételmaradékot a cicusok megeszik, viszont a maradék fehérjét mi fogyasztjuk el. Mondhatnám, hogy az egyik legkönnyebben elkészíthető édesség, viszont azt hozzá kell tennem, hogy mindig valahogy máshogy sikerül. Más a fehérje, más a porcukor. De egy mindig ugyanaz, mindig finom és akár a sütőpapírról is kikanalazzuk. Nekem most kicsit összetört, de a belseje olyan gyönyörű lett, mint valami hófehér csoda. Reggel még elszaladtam tejszínért a boltba - fixálót is vegyél - eper volt otthon, a fehérje kimaradt a majonéz miatt, úgyhogy minden megvan. És már az előző blog bejegyzésben írtam Nigelláról - és még fogok is, mert olyan receptet írtam le a tv-műsorából, hogy uhhhh - én nála láttam ezt is először, nagyon-nagyon régen.
Ugye nyáron nem igazán szoktak ilyen tojásfehérjés édességet készíteni - nyilván a romlandósága miatt- de mivel most van friss gyümölcs, ezért muszáj, és hát nálunk elfogy egy evésre. Na jó, még maradt egy ici-pici szelet, ami a hűtőben csücsül és arra vár, hogy a blog megírása után megegyem.
Nos, köszönjük Pavlova, hogy megihletted ezt az édességet.
Hozzávalók:
- 4 db tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
- 1 tk. étkezési keményítő
- 1 mk. ecet
- egy csipet só
- 2,5 dl tejszín
- eper a tetejére
Elkészítés:
A tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük, majd a porcukorba belekeverjük az étkezési keményítőt és kanalanként adagoljuk a habhoz, tovább verjük robotgéppel. A mokkáskanálnyi ecetet is hozzáadjuk, jó sűrű, fényes habot kapunk. Egy sütőpapírral borított lemez közepére kanalazzuk és megpróbálunk torta alakot formázni belőle.
Előmelegített sütőben 150 fokon kb. 45 percig sütjük, majd tovább szárítjuk még legalább fél órát.
A tejszínhabot felverjük, ráhalmozzuk a tetejére és arra vágott epret szórunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése