2019. július 20., szombat

Ribizlis joghurttorta

Mivel a napokban újra felkúszott a hőmérő higanyszála, gondoltam, hogy ez a sütés nélküli édesség biztosan betalál. Hát így is lett. Nagyon szépen összeállt és várakozott a hűtőben dermedésig, hogy aztán jól felfaljuk. Én most ribizlit tettem bele, eredetileg málna lett volna benne, de olyan gyönyörű nagyszemű fürtös ribizlit vettem, hogy vétek lett volna nem azt beletenni. És én nagyon szeretem ezeket a savanykás gyümölcsöket, melegben rendkívül jó szomjoltó, kellemes. És akkor jöjjön a gyakorlatias rész. Szóval, én eddig a kekszes alapú süteményeket kapcsos tortaformában készítettem, na, de amikor fotózásra került a sor, sajnos nem tudtam átemelni a tányérra. Biztos vannak nálam okosabb, ügyesebb emberek, de én egyszerűen képtelen vagyok erre. Ugyanis a vaj annyira megköti a kekszet, hogy teljesen letapad, és hát ugye ez nem piskóta, hogy fognám meg a tetejét....jáááááááj...szóval, figyelem, rátaláltam a megoldásra. Előtúrtam a spajzból a sima tortagyűrűt, aminek nincs alja, viszont nem is szétkapcsolható (van olyan is már az üzletekben) és a már kiválasztott tányérra téve a gyűrűt, abban készítettem el a tortát. És tádáááám....így már nincs ott a forma alja. Teljesen jól működött a dolog, bár fogadni nem mertem volna rá, ahogy magamat ismerem. Előre elkészíthető, és másnap is tökéletesen tálalható desszert. Nem kell sütni, csak mérni és keverni-kavarni. És élőben még szebb volt, mint a fotón, repesett a szívem. Na kérem, nem kell mindig a flanc. Néha az egyszerű a nagyszerű.



Hozzávalók: (20 cm-es formához)

- 15 dkg édes keksz (én vegyesen mértem háztartási keksszel, hogy ne legyen olyan édes)

- 8 dkg vaj

- 1 citrom reszelt héja

- 6 dl görög joghurt (ez sokkal krémesebb)

- 3 laza ek cukor

- 2,5 dl zsíros habtejszín (plusz 1 fixáló)

- 1 zacskó vaníliás cukor

- 1-2 csepp vaníliakivonat

- 25 g zselatin

-  ízlés szerint ribizli


Elkészítés:

2 dl joghurtba belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és a zselatint, picit duzzadni hagyjuk, majd addig melegítjük, amíg a cukorszemcsék elolvadnak. Forralni tilos!
Amíg ez hűl, a kekszet ledaráljuk és az olvasztott vajjal és citromhéjjal összekeverjük. Majd a formánkba nyomkodjuk szép egyenletesen.
A már langyos zselatinos joghurthoz hozzákeverjük a többi joghurtot és szép simára keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és közben lassan hozzáöntjük a joghurtot. Így veszít a keménységéből, de így is levegős marad. A leszemezett, megmosott gyümölcsöt beleszórjuk a krémbe és a formára öntjük. Hűtőbe tesszük dermedni. Pár óra múlva vágható, nekem bent volt egy egész éjszakán át.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése