Úgy is írhatnám, hogy villám sütemény, mert tényleg gyorsan elkészül. Tudom, hogy ebben a melegben - ami mostanában a nyakunkba szakadt - sokan nem szeretnek a konyhában pepecselni, pláne sütőt kapcsolni. Nekem ezzel semmi problémám nincs, de ez a süti tényleg gyorsan elkészül. Múlt héten sikerült nagyon finom, aprócska sárgabarackot vennem, most is ez volt a terv, de nem kaptam, úgyhogy maradt a nagyobb szemű, de ez is nagyon finom volt, próbáltam apróbbra vágni. Ez a tészta nagyon szaftos és a sárgabarack kissé savanykás lett rajta...hmmmm...
Ha elárulhatok valamit, amit nagyon szeretek ebben az időben... meleg, nyári nap, bent finom süti illat tölti be a lakást, a teraszról a nyári fuvallat pedig a frissen mosott ruhák öblítő illatát hozza, na azért vannak pillanatok amik megmutatják, hogy az élet szép. Néha ennyi is elég, hogy hálásak legyünk...mindenért. Nos, most azt hiszem pikk-pakk ment minden, süti tészta összekever, sütőbe betol, megnéz, kivesz, hűljél csak, fotózás bekészít, és kész is. Ilyen gyorsan nem tudom, hogy mikor lettem kész, azt hiszem hangulatfüggő is a dolog. És még el kell, hogy áruljak valamit, van egy hűséges(!) kandúrom....bizony-bizony, nagy a szerelem...fekete és szőrös. És őt egy kis kajával nem lehet lekenyerezni, úgyhogy lefeküdt a fotózás kellős közepén és szemmel tartott mindent. Mert hát mindig ott kell lenni, ahol én vagyok. Ez a ragaszkodás. Készült werk fotó is, de azt csak bennfentesek láthatják. Valamennyi titok mindig kell.
Ebbe a sütibe most gluténmentes porcukor került. Nádcukorból készült porcukor, ami vegán is. A recept leírásban feltüntetem, hogy mivel válthatjátok ki a cukrot és lisztet. Tehát ezt a sütit glutén- és cukormentesen is elkészíthetitek. De hozzáteszem én ezt most sima fehér liszttel, de barna cukorral készítettem.
Én imádom a barackot (is) szeressétek ti is és egyetek sokat..... és barackból készült édességeket is.
Hozzávalók: (kb. 20 cm x 20 cm-es formához)
- 3 egész tojás
- 7 dkg porcukor vagy eritrit
- 25 dkg túró
- 7 dkg tejföl
- 7 dkg liszt vagy zabpehelyliszt
- fél cs. sütőpor
- 1 kisebb bio citrom reszelt héja (ha nincs, akkor szárított)
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 csepp vaníliakivonat (ez elhagyható)
- pár szem sárgabarack (vagy bármilyen idénygyümölcs)
Elkészítés:
A tojásokat elkezdem habosítani egy csipet sóval (robotgéppel) majd hozzáadjuk a porcukrot és tovább habosítjuk. Ezután hozzáadjuk a túrót, tovább keverjük, majd jön a tejföl, citromhéj, vaníliás cukor, majd a sütőporral elkevert liszt.
A formánkat kivajazzuk, kilisztezzük, beleöntjük a tésztát és a tetejére vágott sárgabarackot teszünk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35-40 perc alatt megsütjük (sütő függő). Tűpróbával ellenőrizhetjük. Porcukorral tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése