Sokszor készítettem már a franciák hajtogatott pitéjét (galette), mert nagyon egyszerű, gyors és nagyon finom, és szinte bármilyen gyümölcsöt tehetünk a tetejére. Még van sárgabarack, úgyhogy vétek lett volna kihagyni ezt a verziót is. Ezt a tésztát is előző este szoktam begyúrni, így másnap tényleg percek kérdése és sütőbe tehető.
Ez a süti másnap is teljesen finom, uzsonnára is kiváló.
Mostanában elég sok posztot írtam, mondanám, hogy a barack megihletett, de az igazság az, hogy ezt nagyon élvezem és amikor sok-sok pozitív visszajelzést kapok, az nagyon tud doppingolni. Úgyhogy hálás vagyok.
Napokban isteni finom szilvát vettem, úgyhogy itt az ideje a szilvás recepteknek is. Következő bejegyzésnél ígérem szószátyárabb leszek. Addig is süssetek galettet!!
Hozzávalók:
- 225 gr liszt
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 20 gr porcukor
- 1 egész tojás + 1 a lekenéshez
- 30 ml hideg víz
- sárgabarack
- sárgabaracklekvár
Elkészítés:
A lisztbe belekeverjük a sót és a porcukrot, majd a vajjal elkezdjük elmorzsolni, ezután hozzáadjuk az egy egész tojást és a vizet és összegyúrjuk. Folpackba csomagolva legalább egy órát a hűtőben pihentetjük.
Pihentetés után kinyújtjuk a tésztát, majd megkenjük a baracklekvárral és ráhalmozzuk a szeletelt sárgabarackokat. A széleit felhajtogatjuk és ezt megkenjük a felvert tojással.
Előmelegített sütőben 180-185 fokon kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése