2019. augusztus 10., szombat

Szilvás clafoutis

A clafoutis (ejtsd:klafuti) egy francia édesség. Az eredeti clafoutis csakis kimagozatlan fekete cseresznyével készülhet, ugyanis szerintük a mag a sütés folyamán aromájával ízesíti a tésztát. De a világ minden táján mindenféle gyümölccsel készítik már ezt. Tulajdonképpen flancolhatunk azzal, hogy ez egy francia süti és oh la la, voltaképp egy sűrű palacsintatészta gyümölccsel összesütve. De ez ettől még egy isteni finom, könnyű sütemény. 
Én most szilvával készítettem. Nekem nem igazán tudnak olyan gyümölcsöt adni, amit én nem szeretnék. Ez így van a szilvával is. A kertünkben egy kis patak mellett jó pár szilva fánk volt, emlékszem rá, ha mentünk, mindig - Papa, jó már?- és nyomogattuk a hamvas, lila gyümölcsöt. Apukám különösen szerette, mondjuk ő is ugyanúgy, mint én, szinte mindenevő volt e téren. Emlékeimben a legédesebb gyümölcsöket a fáról leszakítva ettük, úgy ahogy volt. 
Igen csak dilemmáztam, hogy milyen formába készítsem el, végül a kisebb mellett döntöttem. Ez egy picike, kétszemélyes tál. Így egy kicsit vastagabb lett, és két rétegbe tettem rá szilvát, de nem bántam meg. Egyrészt nem akartam, hogy sok süti legyen, mivel elég kis létszámban esszük, másrészt már a hűtőben dermed a nektarinos joghurttorta, úgyhogy így volt célszerű.
És még szeretnék kicsit a sütőtálról is írni. Ezeket a sütőtálakat az S betűs bolthálózat matricáival lehet megvásárolni. El kell mondanom, hogy szuper kis tálak. Nem reklámozni akarom, de ami jó, az jó. Nagyon könnyű tisztítani és nem utolsó sorban kis csinos pirosak. Mondjuk a legnagyobb méretű edény, olyan nehéz, hogy üresen is épp elég megemelni, ahogy ex mondta: "van benne matéria" Ja, az van. Nos nem olcsó, viszont abszolút megéri az árát. Reklám off.
Szóval még érik a szilva, sütögessetek!



Hozzávalók:

- 12,5 dkg liszt

- 5 dkg cukor

- 1 csipet só

- 1 zacskó vaníliás cukor

- 3 tojás

- 3 dl tej

- szilva

- kis barna cukor a szilvához

- vaj a forma kikenéséhez


Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, félbe vágjuk és barna cukorral meghintjük és állni hagyjuk.
A lisztet elkeverjük a cukorral, sóval. A tojásokat habosra verjük, ehhez adjuk a lisztes keveréket, majd apránként a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, beletesszük a szilvákat és ráöntjük a tejes keveréket. Én még erre is tettem szilvát, mert magasabb formában sütöttem.
180 fokon, kb. 40-50 perc alatt megsül. Porcukorral meghintve tálaljuk.


Ui.: Papa, a szilva fák már nincsenek meg, de nélküled már úgy sem lenne olyan!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése