Még javában van szilva, úgyhogy nagyon is aktuális volt ez a crumble vagyis morzsasüti.. Na ez az az édesség, amit nem igazán lehet szépen fotózni és szépen kiszedni a sütőedényből. Ezt bizony ki kell kanalazni és élvezni a szinte lekvárrá fővő isteni szilvát és a ropogóssá sült tésztamorzsát.
Nagyon gyorsan el lehet készíteni és szinte semmilyen konyhai tudást nem igényel. De komolyan. Szerintem a gyerekek is imádják a lisztet a vajjal morzsolgatni, úgyhogy bátran vonjátok be őket ebbe a műveletbe. Elrontani nem lehet.
Bevallom én esti sütizéskor egy gombóc vanília fagylaltot is tettem rá, úgyis nagyon fincsi volt.
Mivel mostanában kétféle étrendet tartunk, így mindenképpen szerettem volna gluténmentes verzióban is elkészíteni. Szóval...khm...működik úgy is, bár tovább sütöttem, mint a hagyományosat, mert úgy nézett ki, mintha nem akarna megsülni sose...grrr...De megsült és szinte aszalt szilvás, ragacsos sütike lett belőle.
Ennek a bejegyzésnek már nem is tudom hányszor álltam neki, leülök - írom - kikapcsolom - leülök....így este felé már kicsit enged a pára a szorításból, a nyitott ablakon beszűrődnek az utolsó nyári programok hangjai, Pom-pom elégedetten pihen egy galambbal a gyomrában a teraszon, bizony jól olvastátok, délután konkrétan megevett egy galambot, na jó, nem....a fejét és a két szárnyát meghagyta, amit mi hősiesen összeszedtünk. És végre lassan összeáll ez az írás is.
Maradj még nyár, csak egy kicsit. Még ne menj......
Még annyi mindent kell csinálnunk, Neked és Nekem...
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- csipet fahéj
- 5 dkg nádcukor
- egy csipet só
- nádcukor a szilvához
- felezett szilva (nem tudok mennyiséget írni, mert nem mértem, csak pakoltam a formába)
Elkészítés:
A szilvákat megmossuk, félbe vágjuk és megszórjuk nádcukorral és kis fahéjjal. Majd egy kivajazott sütőformába rakjuk.
A lisztet, a sót, a cukrot és a vajat jól összemorzsoljuk. Majd rászórjuk a szilvák tetejére.
200 fokra előmelegített sütőben egy óra alatt aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése