2019. szeptember 14., szombat

Kelt szilvás lepény

Lenézek a lábam elé, mindenhol zörgő falevelek hevernek, mikor lett ősz? Milyen gyorsan és kegyetlenül váltja fel a nyarat, túl gyorsan. Ilyenkor már jobban esnek a kelt tészták, én is most kívántam meg. Sokat nem akartam vacakolni vele, és csak egy viszonylag vékony lepényt szerettem volna, lehetőleg rengeteg szaftos gyümölccsel. Nem szeretem ha egy lepényben túl sok a tészta, a "fojtós" sütik nem a kedvenceim.
Szóval ez a sütemény frissen a legjobb, ezért én csak egy fél adagot készítettem, főleg a csökkent létszám miatt. És ami nem változott, dagasztani továbbra se szeretek, úgyhogy vagy valaki bevállalhatná, vagy pedig ékszer helyett inkább egy KitchenAid-et szeretnék, pirosat. Köszi. Puszi.


Hozzávalók:

- 50 dkg liszt

- 1 kocka élesztő

- 1 mk. cukor

- 2,5 dl tej

- 6 dkg zsír

- 2 tojás

- 1 csipet só

- 3 dkg cukor

- szilva

- fahéj, barna cukor


Elkészítés:

Egy bögrébe morzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a mokkáskanál cukorral, majd ráöntjük a langyos tejet. Hagyjuk felfutni. A kimért liszt közepére öntjük az élesztős tejet, és az összes többi hozzávalóval jól kidolgozzuk a tésztát. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. Barna cukorral, fahéjjal ízlés szerint megszórjuk, majd összeforgatjuk.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe kézzel eloszlatjuk. Tetejére tesszük a fahéjas, cukros szilvát.
Előmelegített sütőben 170-180 fokon kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Frissen a legjobb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése