2019. október 26., szombat

Queen of Puddings

Nemrég megkérdezte valaki, hogy mi a kedvenc sütim, hát gondolkodás nélkül feleltem, hogy a habcsókos desszertek nálam a favoritok. És ez az édesség bizony vastagon habcsókos. Valamelyik Nigellás főzőműsorban láttam ezt a receptet és tudtam, hogy én ezt meg fogom csinálni valamikor. És mikor kaptunk egy üveg szilvalekvárt, na akkor aztán már teljesen biztos voltam a dolgomban. Az egyik fő összetevő között szerepel a kalácsmorzsa. Nem tudom, hogy ezt Angliában így lehet venni vagy sem, de nekem homemade dologban kellett gondolkodnom. Régen mi a megszáradt kenyeret, zsemlét lereszeltük, átszitáltuk és az volt a zsemlemorzsa. Nos én is vettem egy kalácsot (sütni nem volt kedvem, majd legközelebb) és szépen a csomagolásból kivéve levegőn megszárítottam, majd lereszeltem. Na így lett kalácsmorzsám. Az összeállítása viszonylag egyszerű, hasonlít talán a máglyarakáshoz.
A boltban sorban állás közben vettem észre az újságos pulton sorakozó adventi különszámokat....te jó ég, nemrég sütöttem zsinórban a karácsonyi édességeket és tessék megint itt van. Ne rohanj idő, légyszi, én még az őszi ízeket szeretném érezni...a zörgő falevelek fanyar illatát, és a vízen elhasaló napfény melegét érezni, még egy kicsit maradj itt nekünk.


Hozzávalók:

- 15 dkg kalácsmorzsa

- 5 dl tej

- 5 dkg vaj

- 1 tk. vaníliakivonat

- 2 dkg kristálycukor

- 1 csipet só

- 1 citrom héja

- 4 egész tojás (külön kell majd a sárgája, fehérje)

- 14 dkg porcukor (tojásfehérje habhoz)

- szilvalekvár



Elkészítés:

Egy hőálló tálat kissé kivajazunk, beleszórjuk a kalácsmorzsát.
Egy lábosban feltesszük kicsit melegedni a tejet, a vajat, a vaníliakivonatot, a cukrot, a sót és a citrom héját. Addig melegítjük, amíg a vaj elolvad. 
4 tojássárgáját egy edénybe ütjük, én egy kicsit kihabosítottam, majd ehhez adjuk a langyos tejes keveréket, és összekeverjük, majd ráöntjük a kalácsmorzsára és 10 percig pihentetjük. Majd 170 fokon kb. 25-30 percig sütjük. Sütés után pihentetjük.
A 4 tojásfehérjét 14 dkg porcukorral, pici citromlével habcsókká verjük.
A szilvalekvárt kis citromlével kikeverjük, rásimítjuk a tésztára és a lekvár tetejére rusztikusan halmozzuk a kemény tojáshabot.
Sütőbe visszatéve sütjük, amíg ropogóssá szárad a hab. (150 fokon kb. 40-45 perc)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése