2019. október 2., szerda

Szilvás-őszibarackos grízes sütemény

Még mindig lehet kapni szilvát és valahogy nehezen engedem el ezt a gyümölcsöt, de azt hiszem most már idén ez lesz az utolsó szilvás édesség. Mert aztán jön a sütőtök, alma és a sok-sok finomság. Ha tehetem, ha nem hagyom magam, addig fogok sütni és addig talán lesz blog is. Hallgatásom oka egy kis gyengélkedés volt. És lehet a neheze még most jön, bízom benne, hogy ezt is könnyedén megugrom. Azért azt meg kell vallanom sütöttem ez idő alatt is, mert akartam. Mert az egy nagyon fontos dolog, máshogy nem működik.
És még mindig fejbe vág, amikor a boltban megkérdezik két év után, hogy hogyhogy egyedül vásárolok. Neeeemááááárrrr!!! Mindig meglep az emberek tájékozottsága.
Erre a sütire teljesen véletlenül bukkantam rá és még az idei szilva szezonban szerettem volna elkészíteni. Mára már nem igazán kedvelem a fojtós, magas piskótákat...sütni se nagyon szoktam ilyet, de ez azért kicsit más, méghozzá a búzadarától más. Nagyon könnyű összedobni, a pihentetése kicsit hosszabb idő, de az alatt bármit lehet csinálni. Bármit!! Szóval igen, ez is egyszerű sütemény, mert a múltkor megkaptam, hogy - te ilyen egyszerű sütiket csinálsz, ugye? - igen, igyekszem mindenki számára könnyedén elkészíthető recepteket megosztani. Ámulva-bámulva nézem az instagramon feltett csodatorták fotóit, amiket törékeny szép lányok készítenek és egy percig sem irigylem őket. Én az a csaj vagyok, aki úgy nőtt fel, hogy leszedtük a meggyet és meggyes piskóta készült belőle, igaz akkoriban még nem volt liofilizált eper, málna. Mamám a málnából boszorkányhabot csinált, nem pedig valami háromemeletes tortát csoki ganache-al. (ejtsd: ganázs) Párizsi krém, na. De én nem is arra vágyom, hogy unikornisokat formázzak marcipánból, hanem egyszerű, könnyű, de isteni finom sütiket tegyek le az asztalra és erre emlékezzenek. Mármint aki akar. Mert az étel emlékeztet.....szerintem a süti is!



Hozzávalók:

- 10 dkg liszt

- 10 dkg búzadara

- fél csomag sütőpor

- egy csipet só

- 2 db tojás

- 5 dkg cukor

- 1-2 csepp vaníliakivonat

- 1 zacskó vaníliás cukor

- 7 dkg olvasztott vaj

- egy kis pohár tejföl (175 g)

- szilva és őszibarack


Elkészítés:

A tojásokat habosra keverem a cukorral és vaníliás cukorral. Hozzáadom a vaníliakivonatot, az olvasztott vajat és a tejfölt. Majd hozzákeverjük a lisztet, darát, sütőport és a csipet sót. Ezt a masszát hűtőben pihentetjük két órán át.
Egy sütőformát kivajazunk és beleöntjük a masszát. A tetejére a megmosott, kimagozott, tetszőlegesen felvágott gyümölcsöt teszünk. Kicsit belenyomkodjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése