2019. december 14., szombat

Eperlekváros linzer

Az egyik örök kedvencem a linzer. Gyerekkoromban szemüvegesnek hívták, és én nagyon sokáig nem tudtam, hogy ez bizony egy linzer tésztából készült édesség. Lehet én vagyok az utolsók egyike, aki még mindig papírra szereti kézzel leírni a recepteket, és amikor ezt a sütit kezdtem lejegyzetelni, a linzer szó mellé automatikusan zárójelbe odaírtam szemüveges. Nekem mindig az marad. Ugyan bármilyen lekvárral megkenhető, régen leginkább baracklekvárral, de én most eperlekvárt használtam. Így szép kis piros színű lett a közepük. A kiszúró forma viszonylag kisebb méretű, de ez pont egy falatnak elég. A tészta nagyon szép lett, nagyon könnyen lehetett vele dolgozni. Légmentesen lezárt dobozban tovább fog puhulni, de nálunk ez nem következett be, ugyanis addigra elfogyott. Úgyhogy jöhet a következő adag.


Hozzávalók:

- 270 g liszt

- 200 g vaj

- 100 g porcukor (csökkenthető)

- 2 tojássárgája

- 1 zacskó vaníliás cukor

- 30 g dió

- kezeletlen reszelt citromhéj

- egy csipet só

- ízlés szerinti lekvár (nem darabos)


Elkészítés:

A lisztet a porcukorral és a hideg (én reszelem) vajjal morzsásra gyúrjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a diót, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót, majd az egészet jól összegyúrjuk.
Folpackba csomagolva pihentetjük a hűtőben legalább 1 órát, de akár egy egész éjszakát is.
Ezután kinyújtjuk, tetszőleges formájúra kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Kihűlés után a teljes linzereket megkenjük lekvárral, majd a lyukas linzereket megszórjuk vaníliás porcukorral és így ragasztjuk őket össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése