2019. december 22., vasárnap

Diós-lekváros linzercsillag

Ezzel a recepttel zárom az idei karácsonyi sütemények sorát. Tulajdonképpen ez is linzer, csak dióval megszórva. Duplán diós szemüveges (azért szemüveges, mert olyan, mint a szemüveg, lyuk van rajta, azt hiszem ennél jobban nem tudom megmagyarázni) mert a tésztájában is van őrölt dió, és kívülről is diódarabok borítják.
És most egy személyes történetet szeretnék megosztani Veletek, nyilván Karácsony tájékán (is) nagyon hiányoznak azok az emberek, akik már sajnos nem tölthetik velünk idejüket, életüket. Ilyen a Nagymamám is, akivel sajnos fájdalmasan kevés év adatott meg. A Nagymamám volt a legjószívűbb lény a földön, aki nagyon tudott sütni-főzni. Aki a legegyszerűbb ételeket olyan emlékezetessé tette számunkra, hogy a mai napig emlegetjük. A legtöbb emlékem vele kapcsolatban a konyhai szorgoskodása. Hogy imádta a naspolyát (én is) és hozta a Papám és szétterítették az asztalon, hogy érjen, majd élvezettel majszolta a kis barna gyümölcsöt. Maga gyúrta a tésztát, és a nagy asztalt hófehér abrosszal terítette le és nyújtotta, tekerte a végtelen hosszú tésztát, ahogy emlékszem apró májfoltokkal pöttyözött kézfejére, amin vígan táncolt a rétes tészta. És amit nagyon szeretett, az az égetett cukor, dióval. Volt egy barna lábasfedő és abba öntötte az aranyszínű, diós olvasztott cukrot. Mi alig vártuk kivárni, hogy megszilárduljon, majd egy klopfolóval összetörte. A fedő még sok évig maradt a szekrényben, az égetett cukor mementójaként. De Te már nem csináltál több karamelles cukrot, mi se. Mikor megkóstoltam a sütit, a diónak olyan íze volt, mint a diós égetett cukornak.
És még emlékezünk Apukámra és Nagypapámra is, akik mind szívesen ették a főztöd és hiányod óriási űrt hagyott bennük is. És azóta együtt ültök a felhőkön, én pedig lábujjhegyre állok, hátha felérek hozzátok. És remélem jót nevettek, hogy néha mit bénázunk a konyhában. -Nem baj kicsi, sikerülni fog.....
Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket!


Hozzávalók:

- 30 dkg liszt

- 20 dkg vaj

- 8 dkg porcukor

- 8 dkg darált dió

- 1 tojássárgája

- 1 vaníliás cukor

- 1 csipet só

Töltelékhez:

- bármilyen lekvár

Díszítéshez:

- 1 tojás a kenéshez

- kb. 5 dkg durvára vágott dió


  Elkészítés:

 A tésztához elmorzsoljuk a vajat, a lisztet, a cukrot, darált diót és a csipet sót, majd a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A tésztacipót folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük pihenni legalább 30 percre.
A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk és csillag alakú kiszúróval párosszámú csillagokat formázunk. Minden másodiknak a közepét kiszúrjuk kis méretű csillag formával. A lyukas tészta csillagokat lekenjük a felvert tojással és megszórjuk a durvára vágott dióval.
170 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
A megsült dióval leszórt linzereket megszórjuk porcukorral, majd lekvárral megkenve összeragasztjuk. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése