Ez a keksz idén ráadás volt, ugyanis vannak szépséges sütipecsétjeink és ez a recept szembejött velem. Régebben már pecsételtem egy levendulás kekszet, még anno egy másik életben egy másik blogon. Azt hiszem az a pecsét is a másik életben ragadt, mert valahogy sehol se találom. Mint mostanában ez jellemző, mindig keresek valamit, vagy valakit. Ez ilyen keresgélős időszak. Szóval aki szeretne sütit pecsételni, annak néhány jó tanács. A receptben megjelenik a keményítő, bizony szükséges, jobban összetartja a mintát. Aztán a kétszer hűtés is fontos. Először magát a tésztát pihentetjük a hűtőben. És a második, hogy a formát kiszúrjuk, sütőpapíros sütőlemezre ültetjük, rányomjuk a pecsétet és így is hűtjük hűtőben sütés előtt. És itt jegyezném meg, hogy én is csak utólag gondolkoztam rajta, hogy mielőtt rányomnám a pecsétet úgy is kéne hűteni, mert lehet, hogy a keményebb tésztába szebben beleülne. Na ezt majd legközelebb. Nagyon körülményesnek tűnik így leírva, pedig egyáltalán nem az, csak leírni macerásabb, mint elkészíteni.
Azt hiszem, hogy finishben vagyunk. Pecséteket előkészíteni, vigyázz, kész....rajt. :)
Hozzávalók:
- 140 g liszt
- 20 g étkezési keményítő
- 70 g vaj
- 1 ek étolaj
- 50 g porcukor
- 1 ek tejszín
- 1 tojássárgája
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1/2 mk őrölt gyömbér
- csipet só
Elkészítés:
Egy tálba szitáljuk a lisztet, a porcukrot, a keményítőt, a fűszereket, a sót. Kicsit összeforgatjuk, hozzáadjuk a vajat, olajat, tejszínt, elkezdjük összemorzsolni, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és jól összegyúrjuk az egészet. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük minimum 1 órát. (egész éjszakán át is akár)
Lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm-re, majd köröket szaggatunk, sütőpapírral borított lemezre ültetjük a korongokat és belenyomjuk a pecsétet. Így tesszük hűtőbe még fél órára. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése