2019. december 5., csütörtök

Kókuszos szaloncukor

Életemben először csináltam szaloncukrot. Ezt is azért, mert annyira egyszerűnek tűnt a receptje, gondoltam ez azért nem ördöglakat. És valóban nem. Viszonylag gyorsan, tisztán kész voltam vele. A massza pihentetése volt hosszú -egy éjszaka- de hát ez belefér. Nagyon finom lett, tök elégedett voltam magammal, jól van szabó ilyet is tudsz csinálni. Mit nekem szaloncukor. Persze ez azért nem az eredeti főzött, meg macerás változata, de aki szereti a szaloncukor feelinget, na neki megfelel...és mindenkinek. Nincs agyon cukrozva, sőt egyáltalán nem tettem bele, csak az van benne ami a csokoládéban van. Szerintem teljesen jól áll neki ez a minimál cukor. Viszont cserébe full kókusz az egész. Tényleg. Én szeretem a kókuszt édességekben, mondjuk gyerekként a kókuszos szaloncukorért nem nyúltam - a kéket gondosan kikerülve- de a zseléset mindig kiettük a fáról a tesómmal, gondosan ducira visszacsomagolva, hogy ne vegyék észre. Talán 8 éves lehettem, amikor egy olaszországi nyaralás alkalmával ettem először igazi, nyers kókuszt. Emlékszem, hogy darabokra törve állt egy kínáló tálon és csorgott rá a víz. Sose felejtem el. Ekkor még a 80-as évek végét, 90-es évek elejét írtuk, tehát akkor ez az ízélmény még nagyon ismeretlen volt, legalábbis számunkra. Ma már szinte bármihez hozzá lehet jutni, ezért már nem fognak emlékek kötődni semmihez. Ott van, tiéd lehet. Bármikor. De azért legyenek élményeink, például életünk első kókuszos szaloncukor készítése. Akár gyerekekkel is el lehet készíteni, bírni fogják a massza tapicskolását.


Hozzávalók:

- 10 dkg fehér csokoládé

- 1,5 dl kókusz tej, vagy kókusz krém

- 10 dkg kókuszreszelék

- 20 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A darabokra tördelt fehér csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk. Beleöntjük a kókusztejet, elkeverjük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket is. Alaposan összekeverjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.
Másnap teáskanálnyi adagokat szaloncukorrá formázzuk és 10 percre fagyasztóba tesszük.
Felolvasztjuk a csokoládét vízgőz felett (ha levettük szoktam beletenni egy kis olajat). Majd a szaloncukrokat belemártjuk a csokiba és sütőpapíros tálcára ültetjük dermedni. 
Becsomagolhatjuk papírba, hűtőben eltartható.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése