Ezt a receptet még jó pár éve kaptuk egy kedves ismerősünk anyukájától, mikor megmutatta, hogy hogyan is süti az isteni puszedlit. Gyorsan leírtam egy papírra, úgy össze-vissza. Úgyhogy most megpróbálom érthetően megfogalmazni. Ez a sajtos még szalalkálival készül, amit bevallok már régen láttam receptekben. Ez a régi, klasszikus receptúra. Még gyorsan elkészülhet Szilveszterre.
Boldog Új Évet Kívánok!!
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 10 dkg reszelt sajt
- 15 dkg vaj
- 15 dkg zsír
- 2 tojássárgája
- 2 dkg só
- 0,5 dl tej
- 1 mokkáskanál szalalkáli
- 2 dkg élesztő
- szóráshoz: reszelt sajt
- lekenéshez: 1 egész tojás felverve, pirospaprikával
Elkészítés:
A fél deci langyos tejbe felfuttatjuk a mokkáskanálnyi szalalkálét. Közben kimérjük a hozzávalókat. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, ebbe jöhet a só, a reszelt sajt, a zsír, a vaj.
Miközben felfutott a szalalkálé, belemorzsoljuk az élesztőt. Ezt már nem kell felfuttatni. A lisztbe öntjük a felfuttatott élesztőket, majd hozzáadjuk a tojássárgákat is. Jól összegyúrjuk az egészet.
Ha cipóvá formáltuk, folpackba csomagolva betesszük a hűtbe kb 3 órára. Kivesszük a pihentetés után, és szobahőmérsékleten kicsit hagyjuk pihenni, hogy könnyen nyújthassuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd perecszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire ültetjük őket és a pirospaprikával felvert tojással lekenjük, majd megszórjuk sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 20 perc alatt pirosra sütjük. Rá kell nézni, mert minden sütő más.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése