2019. december 30., hétfő

Sajtos perec

Ezt a receptet még jó pár éve kaptuk egy kedves ismerősünk anyukájától, mikor megmutatta, hogy hogyan is süti az isteni puszedlit. Gyorsan leírtam egy papírra, úgy össze-vissza. Úgyhogy most megpróbálom érthetően megfogalmazni. Ez a sajtos még szalalkálival készül, amit bevallok már régen láttam receptekben. Ez a régi, klasszikus receptúra. Még gyorsan elkészülhet Szilveszterre.

Boldog Új Évet Kívánok!!



Hozzávalók:

- 60 dkg liszt

- 10 dkg reszelt sajt

- 15 dkg vaj 

- 15 dkg zsír

- 2 tojássárgája

- 2 dkg só

- 0,5 dl tej

- 1 mokkáskanál szalalkáli

- 2 dkg élesztő

- szóráshoz: reszelt sajt

- lekenéshez: 1 egész tojás felverve, pirospaprikával 



Elkészítés:

A fél deci langyos tejbe felfuttatjuk a mokkáskanálnyi szalalkálét. Közben kimérjük a hozzávalókat. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, ebbe jöhet a só, a reszelt sajt, a zsír, a vaj.
Miközben felfutott a szalalkálé, belemorzsoljuk az élesztőt. Ezt már nem kell felfuttatni. A lisztbe öntjük a felfuttatott élesztőket, majd hozzáadjuk a tojássárgákat is. Jól összegyúrjuk az egészet.
Ha cipóvá formáltuk, folpackba csomagolva betesszük a hűtbe kb 3 órára. Kivesszük a pihentetés után, és szobahőmérsékleten kicsit hagyjuk pihenni, hogy könnyen nyújthassuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd perecszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire ültetjük őket és a pirospaprikával felvert tojással lekenjük, majd megszórjuk sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 20 perc alatt pirosra sütjük. Rá kell nézni, mert minden sütő más.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése