Ez a süti most abszolút gluténmentes verzióban készült. Mivel volt itthon gluténmentes liszt, ezért gondoltam neki látok ennek a receptnek. Ez egy kevert süti, gondoltam ez jobban összeáll majd, mint mondjuk egy almás pite, aminek a tésztáját nyújtani kell. Mert sajnos a gluténmentes lisztnek a sajátossága, hogy nehezebb vele dolgozni, mint a hagyományos lisztekkel. Hamarabb szakadnak, törnek. Vékony tésztát áthelyezni egy sütőlemezre kész tortúra. Aki még nem dolgozott gluténmentes liszttel, annak elmondom, hogy inkább hasonlít egy púderhez, mint liszthez. Mivel valószínű ez lesz a jövőnk, biztos vagyok benne, hogy még fog ez alakulni, még biztosan kikísérleteznek majd valamit, hogy könnyebben lehessen így sütni-főzni. Ezzel a technológiával még ismerkedni kell nekünk.
Hozzávalók:
- 25 dkg Schar liszt
- 5 dkg mandulaliszt (helyettesíthető a Schar liszttel)
- 3 ek darált mák
- 1 tk sütőpor
- csipet só
- 3 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 dl olaj
- 2 ek görög joghurt
- fél dl tej
- 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy hosszúkás kenyérformát kivajazunk. Nekem 22 cm-es volt a forma.
Nagyobb keverőtálba keverjük össze a liszteket, a darált mákot, a sót és a sütőport. Félretesszük.
Egy másik edényben a tojásokat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzátesszük az olajat, a joghurtot, a tejet, a vaníliakivonatot, a citrom reszelt héját és levét. Majd a nedves keveréket fokozatosan adagoljuk a lisztes keverékhez, és addig keverjük, míg egyneművé nem válik.
Az elkészült tésztát belesimítjuk a kivajazott formába és kb 45 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése