Elöljáróban leszögezem, hogy nem fogok a kialakult helyzetről a blogban írni, máshol erről bőven hallani - túl sokat is - tehát én nem teszem. Csak annyit, hogy nyilván sokan nehezen viseljük ezt az egészet, és mi szerencsések vagyunk, hogy van kertünk, nem is kicsi, ahová bármikor kiléphetünk. Viszont azért említsük meg aki társ, pár nélkül van, annak bizony duplán nehezebb. De én sose vagyok egyedül, van egy tucat bársonytalpú az udvaron, na ők gondoskodnak, arról, hogy legyen társaságom (azért remélem nem csak cicák fognak körülvenni örökre)...pluszba megérkezett a vándor Pom-pom, és ő beszél, állandóan, persze amikor nem elnyúlva alszik, de egyébként folyamatosan nyomja. És szemeiben ugyanaz a szeretet és hála van, mint mielőtt elcsavargott. És ez a lényeg. Szóval utánam a macskák....
Ezt a kiflit, amit most sütöttem, nem kell keleszteni, viszont van benne élesztő, egy kevés. Az élesztőről sem kívánok írni, mindenki tudja. Nekünk van itthon, de ha nem lesz akkor is megoldjuk. Számtalan recept született élesztő nélkül is. És úgy gondolom megtanítottak minket régen, hogy azt kell elfogadni, ami van, és abból kell kihozni a maximumot. Még ha néha piszkosul nehéz is. Az én nagyszüleim - akik megélték a háborút és egyéb borzalmakat - mindig amit megtermeltek, abból varázsoltak elő mindent. Maguknak és nekünk. Hála és köszönet Nektek!
Szóval mostanra kezdünk megundorodni a sok vacak bolti kenyértől. Tehát most kifli készült, hétvégén reméljük kenyér fog...minden adalékanyag nélkül.
Egyébként ahogy pofoztam a tésztát, elkezdett magától hólyagosodni.....amihez nyúlok :D :)
Nyugalmas, kiflizős napokat Nektek!
Hozzávalók: (nekem kb. 16 db lett)
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 dkg puha vaj
- 3 dkg élesztő
- 1 tk só
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a vajat és a langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk, ha lágy lenne a tészta, adhatunk hozzá pici lisztet, de ez alapvetően puha tészta.
Lisztezett deszkán a tésztát elfelezzük, majd kör alakúra kinyújtjuk és háromszögekre vágjuk. Aki kisebbeket szeretne többet, aki nagyobbakat kevesebb részre ossza a tésztát. A háromszögre vágott tésztát feltekerjük, sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük, lekenjük tejjel a tetejét, majd 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése