2020. április 8., szerda

Csokis keksz aszalt fekete cseresznyével

Az úgy kezdődött, hogy volt itthon egy csomag aszalt fekete cseresznye, meg egy tábla tartalék fekete csoki. Gondoltam még a húsvéti kalácsozás előtt azért kéne valami kis édesség. Szóval így született meg ez a keksz. Amiben csokoládé van, nem kakaópor, csak mondom. Ez olyan ámerikai cookies, vagy mi. Roppanós külső, mégis könnyedén harapható. Én fél adagot csináltam, de a receptben a teljes látható. Nagyon könnyen elkészíthető, gyerekek imádni fogják, ezt sajnos én nem tudom letesztelni, de biztos. Eredetileg háromcsokis lenne, vagyis kellene bele fehér- és tejcsokoládé durvára aprítva, de ehelyett én még több finom, ragacsos fekete cseresznyét aprítottam bele, biztos, ami biztos. Azért abban van valami megnyugtató érzés, amikor betölti a konyhát a finom süti illat...vannak azok a percek, amikor az érzések elöntik az embert...amire mindig emlékezni fogsz. A pillanat, ami beléd ég, ha akarod, ha nem. Ez is ilyen volt, ahogy kint süt a nap, csiripelnek a madarak és édes csoki illat csapja meg az orrodat. Amikor hála tölt el, azért hogy például ezt érezhetem és leginkább azért, mert olyan ember vagyok, aki ezt értékeli. Minden nagyképűség és álszentség nélkül mondhatom ezt, aki ismer, szerintem tudja. De ezek már a mai világban nem értékelendő dolgok, a törtetés, egymás becsapása, őszintetlenség, na az menő. Az én világomban nem, és nem is lesz az. Ez most csak kikívánkozott ide...így Húsvét előtt, hogy megtisztulva éljünk tovább. Új dolgokkal, új tervekkel várom a meggyógyult világban az elkövetkezendő időket. Addig is süssetek kekszet, meg mindenféle finomságokat.


Hozzávalók:

- 10 dkg étcsokoládé

 - 5 dkg tejcsokoládé ( kiváltható étcsokival )

- 5 dkg fehércsokoládé ( kiváltható étcsokival )

- 10 dkg vaj

- 12 dkg cukor

- 1 tojás

 - 20 dkg liszt

- fél tk szódabikarbóna

- 8 dkg aszalt fekete cseresznye ( de lehet meggy is )

- csipet só


Elkészítés:

Az összetördelt étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A tej- és fehércsokoládét összeaprítjuk. A puha vajat habosra verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és azzal is habosítjuk. Belekeverjük az olvasztott csokoládét, majd hozzákeverjük a sóval és a szódabikarbónával elvegyített lisztet, illetve a felaprított csokoládékat. Végül a masszához keverjük a felaprított aszalt fekete cseresznyét. Jól formázható, nem túl ragacsos tésztát kell kapjunk. Tetszőleges gombócokat formázunk, majd kezünkkel lelapítjuk és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük a kekszeket. 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl. A sütőből kivett kekszek még lágyak, utána megkeményednek.

Tipp: a darabolt csoki elhagyható a receptből, és az aszalvány is lehet akár sárgabarack, szilva is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése