2020. április 4., szombat

Kókuszos keksz (gluténmentes)

A blognak nem fő iránya a gluténmentes desszertek, de azért párszor bevállalom. Főleg ha egy ilyen nagyon egyszerű és jó kis receptet találok. Van itthon gluténmentes liszt és mivel ezeknek elég hamar lejár a szavatosságuk, muszáj elhasználni. Erről a kekszről tudni kell, hogy kemény állagú, viszont isteni finom, telis tele kókusszal. Dobozban akár egy hétig is eláll és a nyers tésztáját le is lehet fagyasztani.
Mondjuk én tv nézés közben simán elrágcsálok egyet kettőt. Upsz. Muszáj valami boldogsághormon forrást magunkhoz venni, mivel csokit ritkán eszek, egy kis édesség belefér. Aztán letornázom...kialakított ritmus szerint élek kérem szépen. Ezt csak így lehet túlélni, aztán bízni a jobb időkben, meg hogy a boldogság csak egy karnyújtásnyira van...mert én is megérdemlem. Pont.




Hozzávalók: 20-22 db lesz belőle


- 50 gr kókuszliszt (mandulaliszt és egyéb is jó)

- 150 gr kókuszreszelék

- 150 gr porcukor

- 1/4 tk sütőpor

- 1/2 tk só

- 1 ek vaníliás cukor

- 85 gr puha vaj

- 1 tojásfehérje

- 2 ek hideg víz



Elkészítés:

Egy tálba szitáljuk a száraz alapanyagokat, úgy mint kókuszliszt, kókuszreszelék, sütőpor, só, vaníliás cukor. Alaposan összeforgatjuk, majd ehhez adjuk a nedves összetevőket, úgy mint tojásfehérje, víz és a lágy vaj. Összeállítjuk a tésztát. Folpackra téve hengert formázunk a tésztából. Becsomagoljuk és 2 órát pihentetjük a hűtőben.
Pihentetés után egy éles késsel korongokat vágunk a tésztából. Nem kell megijedni, nehezen vágható a kókuszreszelék miatt, meg kicsit morzsálhat, de semmi baj, kézzel szépen lehet formázni. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 15-20 percig sütjük. Akkor jó ha széle aranybarna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése