Már írtam korábban, hogy teljesen rá vagyok kattanva a fahéjas dolgokra. Nagyon szeretem, sokkal jobban, mint a csokis, kakaós édességeket. Szóval amikor ezt megláttam, rögtön tudtam, hogy valamikor biztosan elkészítem. Csak hát a kelt tészta és én, na nem vagyunk annyira jó barátok, mert még mindig valami mumusként tekintek rá. És mivel még mindig nem jelentkezett senki egy Kitchen Aid-el a kezében (még mindig a pirosat, köszi...bár mostanában hajlok a rózsaszín és sárga felé..na ezt még átgondolom :D ) tehát marad a kézi dagasztás, amihez nincs túl sok kitartásom, csak a vágy, hogy jó legyen, általában az visz előre. Tehát az eredeti receptben géppel dagasztják, és közben fokozatosan adnak hozzá hideg vajat. Ez kézzel kivitelezhetetlen, tehát lágy....de így utólag inkább olvasztott vaj kellene. Na, ezt hosszabb leírni, mint megcsinálni. Szóval no stressz, ez így is nagyon finom lesz. És mivel az igazi kelt tésztát kézzel dagasztják, így autentikus. (Azért még jól jön a kis piros gépezet, köszkösz.)
Májust írunk, de az időjárás néha nem igazán mutatja kellemes arcát. Amikor a süti készült hűvös, szeles idő volt, tehát úgy bebugyoláltam a dagasztó tálat, mint a kisbabát, és óvtam, hogy még légmozgás se legyen. A tésztának lelke van. Hát én vigyáztam rá, esküszöm. De szerintem érezte, mert nemsokára, olyan isteni fahéj illat töltötte be a konyhát, hogy csak na...és szenzációsan finom csomócskák büszkén dagadtak a sütőformában. A tészta fonását majd megpróbálom leírni a receptben, gondoltam lerajzolom...ez jutott az eszembe, műszaki gyerek vagyok, na... (Mert ugye csinálhatnék fázis fotókat is, de lisztes kézzel, nyújtani, fotózni,na...) mert Apukám mielőtt valamit csinált, amit fúrni-faragni kell, mindig papíron lerajzolta...szakmai ártalom. Még megőriztem pár skiccet...főleg sulisat, de most biztos kinevetnél - Dobd ki, Kicsi - Soha, érted, sohasem dobom ki.
Hozzávalók: ( 8 db lesz belőle )
- 300 gr liszt
- 12,5 g élesztő
- 25 gr cukor
- 100 ml tej
- 1 tojás
- 100 gr olvasztott vaj
- 5 gr só
Töltelék:
- 100 gr puha vaj
- 150 gr barna cukor
- 1 nagy ek fahéj
Kenéshez:
Elkészítés:
A tésztához a vaj kivételével mindent egy nagy tálba mérünk. Lisztet érdemes átszitálni, úgy levegősebb lesz. Szóval elkezdjük összeállítani a tésztát és fokozatosan adjuk hozzá a vajat. Ha géppel dagasztjátok hideg felkockázott vajat apránként dobjátok bele. Kézzel pedig olvasztott, puha vajat adagoljatok. Szépen gömbölyűre formázva meleg helyen kelesztjük.
A tölteléknek a puha vajhoz adjuk a barna cukrot és a fahéjat és összekeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap formájúra kinyújtjuk, megkenjük a cukros masszával, teljes felületén. Majd kb háromnegyedig lehajtjuk a tésztát, majd az alsó részét felhajtjuk. Így kapunk egy hosszúkás téglalap alakú tésztát. Kicsit rányújtunk, majd hosszában 8 részre vágjuk. Az egyes darabokon két hosszú metszést ejtünk (úgy hogy nem vágjuk teljesen fel) és az így kapott három kis tészta szárból hármas fonást csinálunk. Majd az így kapott fonatokat feltekerjük. Eligazgatjuk szép formájúra. Kivajazott muffin tepsi mélyedéseibe ültetjük. Ha végeztünk, letakarva kelesztjük ismét. Majd ha újra picit megkeltek tojással lekenjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük. Sütőfüggő ez is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése