Folytatódik a kelt tésztás őrület nálam. Nem tudom miért, de mostanában ezek a receptek találnak meg. Ez a tészta szuper, annyira gyönyörűen összeállt, szinte magától gömbölyödött buci formába, hogy aztán könnyedén tudjam kézzel dagasztani. A Micsoda nő c. filmben elhangzott "befekszik, mint cica a kanyarba" jutott eszembe, miközben engedelmesen kanyargott a tészta a kezem alatt. Ez is csak azért, mert nemrégiben adták a tv-ben és hát közel harminc éves örök klasszikust kötelező megnézni. Főleg azoknak, akik még várakoztak videótékánál, hogy hátha visszahozza valaki ezt a filmet (meg a Koktélt, igen a Tom Cruise-os film, fiatalkorúak Google-n megtalálják a múltat). Na, hagyjuk az éveket..szóval ez a bukta......annyira szeretem a tiszta vaj, és az utánozhatatlan szilvalekvár ízét. Sajnos túl sok lekvárt nem tudtam beletenni, mert a kemény lekvárral nem könnyű dolgozni, de simán meg lehet még kenni evéskor is.
Reméljük most már kicsit melegebbre fordul az időjárás, és érnek majd a gyümölcsök, mert már nagyon vágyom valami könnyű, gyümölcsös édességre is, mondom ezt úgy, hogy most kis diétán vagyok, de egy kis édesség belefér, mert azt muszáj. Az kell. Az a boldogság.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl langyos tej
- 3 ek cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 mk só
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
- kemény szilvalekvár
Elkészítés:
Fél dl langyos tejbe beleszórunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a sót és a többi cukrot. A közepébe mélyedést készítünk és ide öntjük a maradék tejet, tojást, tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük dagasztani, amikor szépen kezd összeállni, akkor részletekben hozzádolgozzuk az olvasztott vajat is. Szép, sima, fényes tésztát kapunk, amit letakarva kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát liszttel finoman hintett nyújtódeszkára borítjuk és kb 15 darab egyforma darabra vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket, majd letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
Közben sütőtálakat kivajazunk.
A pihentetett gombócokat széthúzkodjuk és 1-1 kanál szilvalekvárt teszünk bele majd szépen összecsípkedjük és szép labda formára igazítjuk. A kivajazott sütőtálba rendezzük, úgy hogy legyen köztük 1 cm hely. Az edényt letakarjuk és a gombócokat 30 percig hagyjuk kelni.
előmelegített sütőben 180 fokon kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Cserépedény vastagságától és a sütő teljesítményétől eltérhet az időtartam. Ha nagyon sülne a teteje, egy sütőpapírt borítunk rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése