2020. június 25., csütörtök

Barackos sütemény, gluténmentes

Nem igazán vagyok oda a piskótákért, de ez most hihetetlenül jó lett. Mindig száraznak és fojtósnak érzem, ezért nem is tartozik a kedvenceim közé. Ez a recept viszont gluténmentes, és mivel van itthon hamarosan lejáró rizsliszt (ha vásároltok figyeljetek, mert elég közeli mindig a lejárat), hogy ne vesszen kárba, gondoltam felhasználom. Komolyan mondom, finomabb, mint a sima lisztes. Pedig nem igazán szeretek gluténmentes lisztekkel dolgozni, mondjuk ebbe nem is kellett túl nagy mennyiség, és az ízén abszolút nem érezhető. Csodálatosan habkönnyű volt az egész, na jó, jól felvertem a tojásokat, az tuti. Szóval nagyon könnyed, igaz még több gyümölcs elfért volna benne, de így is szuper lett. Vaníliasodóval vagy fagyival is simán el tudom képzelni. Mondjuk maradt még barack felvágva, gondoltam felfőzöm szósznak, és rácsorgatva megesszük, de esélyem se volt, mivel elfogyott a süti. A recept tökéletes arányokkal bír, úgyhogy nyugi, szuper lesz. 
Már írtam régebben, hogy utálom az olyan recepteket, ahol nem írják le, hogy mekkora sütőformában készítik el, mert ugye az nem mellékes szempont. Nos én kisebb formába tettem, ezért lett magasabb, meg jól felvertem, tehát levegős lett. Én minden receptben leírom, hogy miben sütöttem, mert szeretném ha mindenkinek sikerülne, kis rendes vagyok, na. Ezért is írom a blogot, nem önfényezés, szeretem látni, ha elkülditek a fotót, hogy ti is megcsináltátok. És sürgősen abba kell hagynom ezt a szentimentális dumát. Jöjjön a recept!!



Hozzávalók: (21 cm x 15 cm-es tepsihez)

- 5 tojás

- 110 gr rizsliszt

- 30 gr nádcukor

- 35 gr cukor (sima fehér)

- pici vaníliaőrlemény

- csipet só

- darabolt őszibarack ( bármilyen szezonális gyümölcs)

- szeletelt mandula



Elkészítés:

A tojásokat ketté választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat a cukorral, vaníliaőrleménnyel és a csipet sóval jó kihabosítjuk. Ehhez hozzáadjuk apránként a lisztet, jól elforgatjuk. Majd kanalanként hozzá adagoljuk a tojásfehérje habot és nagy, óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és rádobáljuk a gyümölcsöt, majd megszórjuk szeletelt mandulával. (Aki több gyümölcsöt szeretne bele, esetleg csak a tészta felét öntse, szórja gyümölccsel, majd úgy rá a többi tészta és a tetejére újra gyümölcs.)
Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Tálaláskor porcukorral hintjük, gyümölcsszósszal, vaníliasodóval is tálalhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése