Ez a kis tortácska maradék felhasználásával készült. Mivel nem szeretek semmit kidobni, mindenképpen megpróbálom valamihez elhasználni. A múltkori epres alagúthoz vettem egy vödörnyi görög joghurtot szuper akciós áron, és majdnem a fele megmaradt, így ehhez ez pont kapóra jött. Volt itthon maradék keksz, amit csak azért kaptam, mert csodás Eiffel torony mintás fémdoboza volt és ezzel bővült a gyűjteményem. (Mindenkinek van valami kattanása, lapozzunk) Viszont nem vagyok nagy keksz rágcsáló, azért a felét elpusztítottam rosszabb napjaimon, és ott árválkodott még pár pici csomag keksz a kamra polcon, hát ez is most jól jött ebbe a süteménybe. Mivel nyakig benne vagyunk az eper szezonban, így az eper is adta magát...kész is a sütemény.
Mivel ezt nem kell sütni, csak dermeszteni, így viszonylag gyorsan elkészül és nagyon könnyű kis sütike.
Ja és a maradékok felsorolásánál kihagytam a baracklekvárt. Én már nagyon sokszor készítettem ilyen kekszes alapú süteményt, de mindig csak darált keksz és vaj került bele. Ebbe a receptbe viszont kell baracklekvárt is tenni. Nos még régebben kaptunk Pötyi nénitől pár üveg baracklekvárt, nagyon örültünk neki, jól jön az mindig. Na de Pötyi néni valami rejtélyes okból egy üveget iszonyú folyósra főzött (volt ami nagyon darabos volt, volt ami sűrűbb állagú..) Igazából nem értettük, hogy mire lehet ezt az állagú lekvárfélét használni. Islerből, piskótatekercsből kifolyik...darás tésztát ritkán eszünk, ahogy vajas-lekváros pirítóst is, mondjuk szerintem arról is lecsöpögne. Gondoltam csak óvatosan, de beleteszek az alapba, ebből a lekvárból. Nos azt kell mondjam, ebbe is sűrű lekvár kell, mert ahogy a meleg krémet ráöntöttem, kicsit el kezdett kiválni a cukorszirup.....de no para...Andika serényen törölgette körbe, majd irány a hűtő. Azt kell hogy mondjam, a lekvártól nem lett olyan kemény a kekszes réteg, így könnyebben harapható, de tökéletesen szelhető, és nem utolsó sorban nagyon finom.
És szerintem nagyon szépséges is lett, igaz eredetileg hosszúkás tart formába szerettem volna elkészíteni, de sajnos nem kaptam - egyenlőre, de nem adom fel - így maradt a kapcsos tortaforma. Így is szuperül nézett ki, és legalább nem kell bajlódnom a tart formából való kiszedésével, mert arra még mindig nem jöttem rá (de ezt se adom fel).
Reméljük most már a borongós idő elkerül minket és sokat fog sütni a nap, és melegíti a szívünket is, meg az eprek is érnek (jól van na, én ilyen racionális vagyok :D ), hogy minél több gyümölcsöt ehessünk és ilyen könnyű, nyári édességeket készíthessünk.
Hozzávalók: (17,5 cm átmérőjű formához)
Az alaphoz:
- 14 dkg darált keksz (nekem vegyesen volt édes keksz és háztartási keksz)
- 7 dkg olvasztott vaj
- 2 ek baracklekvár
Krémhez:
- 20-25 dkg érett eper
- 2-3 ek cukor
- 1 ek citromlé
- 400 ml görög joghurt
- 200 ml habtejszín
- 16 g zselatinpor
- 60 ml víz
- 1-2 ek porcukor
Elkészítés:
A darált kekszhez adjuk az olvasztott vajat, majd apránként a baracklekvárt. Jól összekeverjük, hogy ilyen vizes homok állaga legyen. Ezt belenyomkodjuk a forma aljába. Szépen elegyengetjük, majd 1 órára hűtőbe tesszük dermedni.
Az epret megtisztítjuk, daraboljuk, majd 2-3 ek cukorral leszórjuk és kb. fél órát hagyjuk állni, hogy levet eresszen. Majd feltesszük főni 1 ek citromlével. Teljesen főzzük szét, majd szitán átpasszírozzuk. Ezt az epres szószt beleforgatjuk a görög joghurtba. (amikor nincs eper, ízesített joghurttal is el lehet készíteni, akkor 500 ml ízesített joghurt kell a receptbe)
A zselatint feloldjuk a vízben, kicsit hagyjuk duzzadni, addig a joghurtot és a tejszínt egy lábosba feltesszük melegíteni. Ha már langyos, hozzáadjuk a zselatint és forráspontig hevítjük. A zselatint sose forraljuk!! A porcukorral édesíthetjük.
Majd nagyon óvatosan a hűtőből kivett kekszes alapra öntjük a masszát. Én kicsit vártam hogy hűljön, majd 4-6 órára minimum hűtőbe tesszük dermedni. Nekem éjszaka is bent pihent.
Tálaláskor eperrel, gyümölcsökkel, mentalevéllel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése