2020. június 10., szerda

Házi tortilla

A blog elsődleges vonala az édesség, de arra gondoltam kicsit kilépek ebből a komfortzónából és hozok pár nem édes receptet is. Bizonyítván, hogy azért tudok ám mást is készíteni. Állandó fejtörést okoz, hogy mit is vacsorázzak. Mivel egyedül nem ülök asztalhoz - azt hiszem annál elkeserítőbb dolog nincs - tehát valami kanapékaja kell. Főtt ételt este már nem eszek szívesen, így eléggé erősen leszűkül a kör. A tortillát viszont imádom. Készen kapható lapok is léteznek már, de gyanítom abban van mindenféle adalékanyag. Otthon viszont olcsóbban és adalékanyag mentesen el lehet készíteni. Nem olyan bonyolult, tehát simán be lehet vállalni. Én bő tíz éve sütöttem először, akkor tojást sütöttem palacsintaként és azt tekertem bele. Természetesen sokféle tölteléke lehet, sült hús....és egyebek. Most viszont sajtkrémmel töltöttem és a bevált tojásrántottával. 2,5 hónap karantén után jártam először az L betűs hiperbe. Úgyhogy ott vettem natúr sajtkrémet, itthon volt tejföl, snidling a kertből, és kész is a vacsora. Ja, és kifelejtettem a füstölt oldalast. Nagyon szépet sikerült vennem, isteni finom volt, apró kockára vágtam, lepirítottam és azzal szórtam meg a sajtkrémet. Isteniiii finom, na. A szalonna zsírján kisütöttem a tojást és tényleg ennyi. Fotón karikákra vágtam, de simán csavarva szoktam fogyasztani, úgy autentikus. Ha esetleg megmarad, megszárítva tortillachips lehet, összetördelve, különféle mártogatósokkal lehet tunkolni. És jut eszembe avokádókrémet régen ettem, imádom, na körbe kell néznem a boltban.


Hozzávalók:

- 30 dkg liszt

- 1 tk sütőpor

- 1/2 tk só

- 3 ek olívaolaj

- 160 ml víz

Töltelékhez:

- natúr krémsajt

- tejföl

- só, bors

- pirított szalonna

- snidling

- 1 tojásból rántotta


Elkészítés:

Egy nagy tálba mérjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet. Egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát gyúrunk belőle. Ezért ha kell még liszt, nyugodtan lehet hozzáadni. Letakarjuk és fél órát pihentetjük. Még egyszer átgyúrjuk és 8 részre osztjuk.( Én egy 20 cm átmérőjű serpenyőbe sütöttem, ettől függ, hogy mekkorára nyújtjuk ) Minden darab tésztát golyóvá formázzuk és kinyújtjuk kör alakúra. Nagyon vékonyra, 1-2 mm vastagságúra kell nyújtani. Száraz serpenyőben mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Előre odakészített nedves konyharuhába tesszük még forrón a tortillát és betakarjuk, és ott hagyjuk teljesen kihűlni.Ha sok lett, fagyasztani is lehet a kész terméket, és kb. 1 perc alatt ki lehet olvasztani a mikróban.
A töltelék teljesen opcionális. Én a krémsajtot kikevertem egy kis tejföllel, sóztam, borsoztam. Ezzel megkentem egy tortilla lapot, megszórtam lepirított szalonnával, snidlinggel és feltekertem.
Egy másik tortilla lapra pedig 1 tojásból sütöttem rántottát és rátettem, majd feltekertem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése