2020. augusztus 29., szombat

Ribizlis panna cotta

Kis csend volt a blog háza táján, de újra itt, és igyekszem sok-sok finomságot mutatni Nektek. Ez a lusta panna cotta, mert este felfőztem és miután kihűlt, a hűtőben pihent másnapig. A gyümölcsöt csak cukorral főztem, semmi extra.
Ez az utolsó nyári hétvége, ajándékba megkaptuk a meleget, hogy legyen mire emlékezni hűvös őszi délutánokon. Szeretem a meleget, fürdöm benne, de most már valahogy megbékéltem a többi évszakkal is. Tényleg öregszem. Valahogy nekem a nyárról a sok-sok gyümölcs is eszembe jut, a sok piros bogyós csoda, mint például a ribizli. Imádom. Ezt is. A savanyú kis vörös bogyók, annyira üdítőek ebben a melegben. Sikerült akciósan vennem, az egyébként nagyon drága gyümölcsöt, de hát értem én, macerás növény, az biztos. És amikor ribizlit eszem, eszembe jut, hogy gyerekként guggolva szedegettük a fürtöket, és mennyire jó volt azt úgy ott megenni.
Ez a panna cotta persze más gyümölccsel is teljesen jól működik.
Laktózmentesen is elkészíthető.




Hozzávalók:

- 4 dl habtejszín

- 2 dl tej

- 8 dkg porcukor

- 1 csomag vaníliás cukor

- 2 dkg zselatin

- pici reszelt citromhéj

- késhegynyi őrölt vanília

Tetejére:

- ribizli

- kis cukor

- mentalevelek




Elkészítés:

A tejszínt, a cukrokat, citromhéjat, vaníliát és 1 dl tejet feltesszük főni, és kézi habverővel kevergetjük. A zselatint 1 dl tejben elkeverjük, mikor megduzzadt hozzátesszük a tejszínes keverékhez. Kis üvegekbe töltjük. Miután kihűlt mehet a hűtőbe dermedni.
A ribizlit megmossuk, leszemezzük, majd egy kis cukorral felfőzzük.
A megdermedt desszert tetejére halmozzuk, mentalevéllel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése