Az ősz beköszöntével eljön az én igazi nagy kedvencem, a szilva. A hamvas, ízes, kék csoda. A szilva most éppen egy nagyon ismert süti tetejére került, csak a flancolás végett. Na jó nem is, de annyira jól illett rá. Finom puhává párolódott a tetején. Ez a rizsfelfújt a régmúlt időket idézi nekem. A szilva, ami a kis patakparton termett, és mindig tapogattuk, vajon mikor érik már meg. Szilvát bárhol, bármikor...ez is egy örökség, Tőled Apa. A rizsfelfújt, ami nálunk a rizskoch, így egyszerűen, sokszor került az asztalra, szörppel leöntve, később lekvárral. Most pedig gyümölccsel a tetején, de azért én tettem a részemhez lekvárt is. Ez most teljesen laktózmentesen készült, de simán is elkészíthető, ugyanazzal az arányokkal. Sosem szoktuk magas falú sütőtálban készíteni, de most egy kenyérformába sütöttem, de csak a fél adagot, hogy biztosan megsüljön. Úgyhogy a fotón látható felfújt, csak fél adag, de a teljes lesz a receptben. Na, ezt túl magyaráztam.
Kicsit ritkábban jelentkezem, de igyekszem újra belendülni, sok-sok ötletem van, és igen még működik a blog és lesz is, kicsit most másra fókuszálok ;) de van ami sosem változik! A szenvedély az szenvedély :D
Hozzávalók:
- 200 g kerekszemű rizs
- 8 dl tej
- 2 dl víz
- 40 g vaj
- 4 db tojás
- 100 g cukor
- 1 csipet vaníliaőrlemény
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- szilva
- tetejére szeletelt mandula (elhagyható)
Elkészítés:
Egy lábasban a rizst felöntjük a vízzel, kis csipet sót teszünk bele és megvárjuk míg a rizsszemek megduzzadnak, ezután hozzáadjuk a tejet, a cukrot, a vaníliaőrleményt és addig főzzük, amíg sűrű krémes állagot nem kapunk. Az így kapott tejberizshez keverjük a citromhéjat és a vajat, majd félrerakjuk hűlni.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját hozzáadjuk a langyos rizshez, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához keverjük, úgy hogy közben ne törjük nagyon össze. A keveréket kivajazott sütőformába öntjük, negyedelt szilvákat teszünk a tetejére.
Előmelegített sütőben 175 fokon 35 percig sütjük. (Ha magasabb formában szeretnénk, tovább tarthat, de tűpróbával ellenőrizzük.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése