Azt hiszem, ez lesz az utolsó tart tésztám a blogon, legalábbis addig, amíg el nem megyek valahova megtanulni. Ez a sütemény típus és én, nem vagyunk jó viszonyba, na. De azért sosem adom fel, mert ezt a szívességet nem teszem meg másnak. Pont. Szilva imádatom határtalan, még mindig, tehát most is ez a gyümölcs került bele, de lassan kifutóban van a szezonból, úgyhogy még gyorsan leírom a receptet. Itt hagyom a nyomát az éterben, de tudok én ennél jobbat is, csak mondom :D
Megváltozott helyzetek miatt mostanában több időt töltök a konyhában, és van, aki ennek nagyon örül, úgyhogy tisztára megéri :D Múltkor odáig fajult a helyzet, hogy pulled porkot sütöttem, és még a bucit is én dagasztottam, sütöttem...igaz majd egy napom ráment, de hát enni és enni adni a lényeg.
Szóval a pite elég hamar elkészül, igazából semmi különös nincs benne (lehet ez a baj nekem, szeretem a különleges dolgokat :D :D ).
Még itt az idő, hogy kihasználjuk az ősz csodás ajándékait, a szőlőt, a szilvát, a körtét, a zörgő faleveles sétákat, a kellemesen cirógató napsugarakat. Szia ősz....
Hozzávalók: 24 cm-es kapcsos tortaformához
Tésztához:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 csipet só
Krémhez:
- 20 dkg tejföl
- 10 dkg cukor
- 3 tojás
- 3 ek étkezési keményítő
- 1 csomag vaníliás cukor ( kiváltható késhegynyi vaníliaőrleménnyel )
Töltelékbe:
- szilva
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A kimért lisztben elvegyítjük a cukrot, csipet sót, elmorzsoljuk benne a vajat és hozzáadjuk a tojást. Ebből gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Fél órát hűtőben pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, egy 24 cm-es kapcsos formát kivajazunk, majd belefektetjük a tésztát. Szépen eligazgatjuk, esetleges lelógó részeket késsel levágjuk. Az alját egy villával jól megszurkáljuk. 170 fokon 15 percig sütjük. Addig a töltelék összetevőit egy nagy tálban habverővel jól elkeverjük. A szilvákat cikkekre vágjuk és megszórjuk vaníliás cukorral, a sütőből kivett pite tésztára halmozzuk a szilvát (tetszőleges mennyiség) majd erre öntjük a krémet. 175 fokon 30 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése