A mézes puszedli az abszolút karácsonyi édességek egyike. Idén is úgy tervezem, hogy kisebb adagban megsütöm az édességeket, aztán majd karácsonykor újra. Így legalább ki lehet próbálni, hogy vajon jó-e a recept. Nos ez a puszedli jó lett, finom, rögtön puha karácsonyíz. Viszont be kell valljam, hogy ebben most nincs mézeskalács fűszerkeverék, mert történt ugyanis, hogy este nekiálltam a tésztát összeállítani, hogy másnap megsüssem, de sajnos nem volt itthon őrölt szegfűszeg és fűszerkeverék se. Na szuper, mondjuk lehet képes lettem volna elmenni boltba, ha nem lenne korlátozás, így viszont maradt a fahéj és gyömbér. De így is nagyon finom, viszont azóta már vettem fűszereket, úgyhogy már nem érhet meglepetés. Úgyhogy jöhet a cukormáz a köbön, egyetek sütit!
Hozzávalók: 60 db-hoz
- 500 g liszt
- 150 g rétesliszt
- 100 g puha vaj
- 150 g porcukor
- 150 g méz
- 3 egész tojás
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 csipet sütőpor
- 1 kk őrölt fahéj
- egy pici őrölt szegfűszeg
- 1 kk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csipet só
Mázhoz:
- 2 tojásfehérje
- 200 g porcukor
- 3 ek víz
Elkészítés:
A tojásokat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, majd összeállítjuk a tésztát. Ez a massza viszonylag lágy lesz, nem kell megijedni, folpackra spatulával kirakjuk és szép négyzetformára kilapogatjuk, jól becsomagoljuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni. Másnap négyzetekre vágjuk, egy kis négyzet alakú tésztából golyót formázunk, ugyanígy járunk el a többivel is. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük őket, egymástól távolabb.
170 fokon kb. 6-8 perc alatt megsütjük. Nézni kell az alját, tetejét is. Nekem pár perccel tovább tartott. Sütőfüggő.
Ha kihűltek, jöhet a máz. A tojásfehérjéket a porcukorral kézi habverővel elkeverjük, majd gőz felett 70 fokra melegítjük. Levesszük a gőzről és 3 ek vizet keverünk hozzá, majd egyesével belemártogatjuk a puszedliket. Rácsra téve hagyjuk száradni.
Az adag felezhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése