2020. december 18., péntek

Csokiszalámi

 Na azt hiszem idén ez lesz az utolsó édesség, amit megmutatok itt. A legegyszerűbb, leggyorsabb, legismertebb desszert, a csokiszalámi vagy kekszszalámi. Ugye sütni nem kell, csak hűteni, így viszonylag kevesebb munkával, macerával jár. És sokféleképpen ízesíthető, lehet bele diót, pisztáciát, egyéb magvakat, aszalt gyümölcsöket tenni. Tényleg csak ízlés kérdése. Én ebbe tettem csokit is, vágva. De persze került bele dió és kandírozott citromhéj is. Tettem volna bele aszalt cseresznyét is, de azt csak én eszem, így ez most kimaradt. Bár lehet felezem majd és akkor egyik felébe kerül gyümölcs, a másik csak csokis-magvas. Ja és persze a rum, el ne felejtsük. Azt hittem kicsit meglódult a kezem, de nem (pech), kellemesen rumos ízű lett. Íme a recept:

Hozzávalók:

- 150 ml tej

- 120 g cukor

- 100 g vaj

- 125 g darált keksz

- 125 g apróra vágott keksz

- 30 g kakaópor

- rum

- vágott dió

- kandírozott citrom

- vágott csoki

Elkészítés:

A tejet a cukorral és a vajjal egy lábosban felmelegítjük, amíg a cukor és vaj, el nem olvad.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a darált kekszet, az apróra tört kekszet, a kakaóport, a rumot, diót, csokit, kandírozott citromot.
15 percre hűtőbe tesszük a masszát. Majd egy folpack csíkra pakoljuk és hengert formázunk belőle. Ezután minimum 4-5 órát hűtőben dermesszük.
Hűtőből kivéve porcukorba forgatjuk. (ez opcionális)

   
                                                                                       

           


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése