2021. január 15., péntek

Csokis-nutellás babka

 Karácsony után kicsit fullon voltunk az édességtől, ezért úgy gondoltam, hogy egy darabig most biztosan nem csinálok semmit, olyan meggondolatlanságok is elhagyták a szám hogy " én ugyan be se teszem a lábam a konyhába ", " én ugyan nem sütök semmit ". Aztán nyilván ez a hirtelen felindulásból született gondolat hamvában halt el az év első napjaiban - ugye sütsz palacsintát? - hát persze- és kb eddig tartott ez. Szóval az újév első receptje a csokis-nutellás babka lesz. Nem titok, Gombóc Artúr a párom :D mert hát bármit süthetsz, csak csokis legyen. Szóval kerek csokoládé, fehér csokoládé, mogyorós csokoládé, szögletes csokoládé...
Bár mindig jó fej és azt mondja, csináld csak az egyik felét csokisra, a többit olyanra amilyenre szeretnéd. Nos ez ugye nem mindig kivitelezhető, de majd persze lesz ám gyümölcs dögivel, de pszt! 
A recept egyszerű kelt tészta, szokásos babka csavarással, csokis-nutellás töltelékkel, reggelire, uzsonnára is kiváló. Mivel éjszaka a hűtőben kelt, reggel már csak sütjük, így nem is olyan nagy macera.
Íme a recept:
 

 
Hozzávalók:

- 250 g liszt

- 2 tk keményítő

- 12,5 g élesztő

- 100 ml tej

- 3 ek cukor

- 1 tojás

- 30 g olvasztott vaj
 
- csipet só

Töltelék:

- 80 g csokoládé

- 2 ek nutella

- 20 g vaj

- 20 g tejszín

- 1 csomag vaníliás cukor
 

 
Elkészítés:
 
Az élesztőt egy teáskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. Míg fut, addig egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a maradék cukrot, tojást, olvasztott vajat, csipet sót. Ha felfutott az élesztő, akkor azt is hozzáöntöm és elkezdem dagasztani. A megdagasztott tésztát lefedem és egy éjszakára hűtőben hagyom kelni. Másnap téglalap alakúra kinyújtom. A csokit felolvasztom a vajjal ( mikróban lehet nyugodtan ) hozzáadom a tejszínt, a nutellát és a vaníliás cukrot, elkeverem és a tészta teljes felületére kenem. Hosszában feltekerem, középen kettévágom és összecsavarom. Így kivajazott formába teszem és fél órát kelesztem. Ezután lekenem tojással és 180 fokos sütőben kb fél óráig sütöm. 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése