2021. február 2., kedd

Sajtos pogácsa

 Nagyon régóta vágytam már egy igazán jó kis pogácsára. Már-már odáig vetemedtem, hogy bolti vacak pogácsát vettem, aztán akkora bűntudatom volt, mint egy régi orosz hűtőszekrény. Egyenlőre még keresem azt a receptet, ami sokkal gyorsabban ugyanezt a finomságot adja, de ugye a remény hal meg utoljára. Sose adjuk fel. Szóval ezt a pogácsát háromszor kell hajtogatni, annyira nem macera, csak időigényes. Azért van ami megéri.
 
  
Hozzávalók:
 
- 50 dkg liszt
 
- 20 dkg vaj
 
- 2 tojássárgája
 
- 1 tk só
 
- csipet cukor
 
- 1 dl meleg tej
 
- 1,5 dl tejföl
 
- 2,5 dkg élesztő
 
Hajtogatáshoz:
 
- 5 dkg olvasztott vaj
 
Tetejére:
 
-1 felvert tojás
 
- reszelt sajt
 

 
 Elkészítés:
 
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és az élesztős tejet, majd alaposan összedolgozzuk. Ha ragadna, nyugodtan adhatunk hozzá egy kis lisztet. De a tészta puha maradjon.
Liszttel megszórjuk és kb. 30 percig langyos helyen kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, majd a bal szélét középre hajtjuk, a jobb szélét pontosan ráhajtjuk, majd a tészta felső részét lehajtjuk, az alsót pedig rá. És megfordítva újra kelesztjük. 20 perc múlva újra kinyújtjuk, hajtjuk, de már nem kell vajjal megkenni. A harmadik hajtás után, kb másfél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, éles késsel berácsozzuk, kiszaggatjuk, majd sütőlemezre ültetjük. Itt lekenjük tojással és megszórjuk sajttal. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése