Gyerekkorom egyik kedvenc péksüteménye a cukros briós volt. A legjobb része a közepe, ott volt a legtöbb cukor, szinte átáztatva a finom foszlós tésztát. Nagyon szerettem anno, úgyhogy most sem volt kérdés, hogy megcsináljam ezt a receptet. Mikor megláttam, szinte éreztem a számban az ízét. Kicsit átnéztem a briós recepteket és szinte mindenhol vajjal készítik, hát én most kicsit máshogyan (izgultam is, hogy jó legyen) szóval én tejszínnel készítettem. Laktózmentes tejszín került bele és teljesen jó lett, finom, puha, cukros mennyország. Békebeli briósok csücsültek a tepsin. A darabszámot csak körülbelül mondom, mert lett kisebb, nagyobb, most nem dekáztam ki a tésztát, de legközelebb majd megméregetem és akkor majd itt leírom. De persze kinek hogy tetszik, ez már ízlés dolga. A lényeg a tészta maga.
Hozzávalók: (kb. 9-10 db-hoz)
- 50 dkg finomliszt
- 1 dl tej (nálam laktózmentes volt)
- 5 dkg cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk só
- 2 dl habtejszín (nálam laktózmentes volt)
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
Tetejére:
- kristálycukor
- 1 egész tojás felverve
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, 1 teáskanál cukrot beleszórunk, belemorzsoljuk az élesztőt, pici liszttel leszórjuk és hagyjuk felfutni.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot és összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejszínt, az egész tojást és a tojássárgáját majd a felfutott élesztőt. Jó alaposan kidolgozzuk. 40-50 percig kelni hagyjuk a tésztát. Ezután enyhén lisztezett deszkára borítjuk és kb. 9-10 db-ra vágjuk. Kis cipókat formázunk belőlük és fóliával letakarva 20 percig pihenni hagyjuk. Ezután a cipókból egyesével 30-35 cm hosszúra sodorjuk őket a kezünkkel. Csigavonalban feltekerjük őket, sütőpapíros tepsire ültetjük, távol egymástól. Felvert tojással lekenjük, majd még kb. 30 percig hagyjuk pihenni. Ha letelt,ismét megkenjük tojással és megszórjuk őket kristálycukorral és a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 25-30 percre. Szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése