2021. március 13., szombat

Medvehagymás pogácsa

 Elindult a medvehagyma szezon, de nekünk szerencsére nem kellett az erdőbe menni szedni, hanem a kertben van egy kis kupac, abból szoktam pár levelet szedni. Ezt a pogácsát kb. minden héten sütöm, csak medvehagyma nélkül. Nagyon finom, és olyan mint, a hajtogatott pogácsa tészta, mégsem kell hajtogatni. Hanem trükkösen tekerve van. Az elkészítésnél majd leírom. Van amikor éjszaka kelesztem a hűtőben, ilyenkor már másnap csak sütöm és persze azonnal elfogy. Na jó, mondjuk én csak fél adagokat készítek, mert frissen a legjobb ezt enni.
Régen tettem ide fel receptet, pontosan egy hónapja, de ezalatt az idő alatt is bőven sütöttem, csak úgy magunknak, de azért hiányzott, főleg a " most akkor nem lehet még enni belőle?" kérdés :D így megy ez a blogolásnál, előbb fotózunk, aztán eszünk. 
Ja és kérlek szépen tavasz, most már gyere! Addig is pogácsázzunk be!
 

 
 Hozzávalók:
 
- 500 g liszt

- 250 g vaj

- 200 g tejföl

- 100 g tej

- 30 g élesztő

- 1 tk cukor

- 100 g reszelt sajt

- 2 db tojássárgája

- 2 tk só

Tetejére:

- 1 egész tojás 

- reszelt sajt vagy szezámmag, lenmag stb.
 
 
Elkészítés:

Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral. A lisztet a hideg vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, reszelt sajtot, tojássárgákat és a sót. Jól kidagasztjuk. Ez egy lágyabb tészta lesz, nem kell megijedni. Kiolajozott tálba tesszük a tészta cipót és jól lefóliázzuk. Hűtőben kb. másfél órát kelesztjük. Én szoktam egy éjszakát is. Lisztezett deszkára borítjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk. Feltekerjük, mintha csigát készítenénk. Kicsit rányújtunk a sodrófával a tekercsre, majd oldalról középre hajtjuk az egyik felét, a másikat ráhajtjuk. Megfordítjuk és elkezdjük kinyújtani a tésztát. Egy ujjnyi vastagra kell. Kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük és lekenjük a felvert tojással, majd megszórjuk sajttal, magokkal. Letakarjuk és még kelesztjük szobahőmérsékleten kb. fél órát. 180 fokon 15-20 percig sütjük. Sütőfüggő. Nézzétek meg az alját, tetejét, hogy szép pirosas legyen.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése