Sablé, egy francia, kerek omlós teasütemény, amely a Sarthe-i Sablé-sur-Sarthe-ból származik. Nos, hogy most már ezt mindenki tudja, tovább is léphetünk :D Nagyon szeretem az ilyen kekszes, linzeres jellegű sütiket. Valahogy ez nekem nagyon bejön, valószínű gyerekkoromban kezdődött a "szemüvegessel", mert valahogy inkább azután nyúltam, mint a dobostorta után.
Ez a süti is pofonegyszerű, bátran próbálkozzon meg vele az is, aki nem annyira jártas a konyhában.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojásfehérje
- 5 dkg kakaópor
- csipet só
Díszítéshez:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 ek olaj
- apróra vágott mogyoró
Elkészítés:
A tésztához kihabosítjuk a puha vajat a porcukorral, hozzákeverjük a tojásfehérjét (nem kell habbá verni), végül a kakaóporral és sóval elkevert lisztet hozzáadva sima tésztává gyúrjuk.
Folpackra terítjük és 4-5 cm átmérőjű rúddá sodorjuk. Kb. 1 órát pihentetjük hűtőszekrényben.
Dermedés után fél cm vastag korongokra vágjuk, sütőpapírral fedett sütőlemezre rakjuk és 170 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.
A díszítéshez gőz felett megolvasztott csokiba (egy ek olaj is kerül bele) mártjuk a keksz egyik felét végül megszórjuk az aprított mogyoróval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése