2021. december 13., hétfő

Étcsokoládés, mogyorós sablé

 Sablé, egy francia, kerek omlós teasütemény, amely a Sarthe-i Sablé-sur-Sarthe-ból származik. Nos, hogy most már ezt mindenki tudja, tovább is léphetünk :D Nagyon szeretem az ilyen kekszes, linzeres jellegű sütiket. Valahogy ez nekem nagyon bejön, valószínű gyerekkoromban kezdődött a "szemüvegessel", mert valahogy inkább azután nyúltam, mint a dobostorta után. 
Ez a süti is pofonegyszerű, bátran próbálkozzon meg vele az is, aki nem annyira jártas a konyhában.


 Hozzávalók:

- 25 dkg liszt

- 25 dkg vaj

- 10 dkg porcukor

- 1 tojásfehérje

- 5 dkg kakaópor

-  csipet só

Díszítéshez:

- 15 dkg étcsokoládé

- 1 ek olaj

- apróra vágott mogyoró

Elkészítés:

 A tésztához kihabosítjuk a puha vajat a porcukorral, hozzákeverjük a tojásfehérjét (nem kell habbá verni), végül a kakaóporral és sóval elkevert lisztet hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. 
Folpackra terítjük és 4-5 cm átmérőjű rúddá sodorjuk. Kb. 1 órát pihentetjük hűtőszekrényben.
Dermedés után fél cm vastag korongokra vágjuk, sütőpapírral fedett sütőlemezre rakjuk és 170 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.
A díszítéshez gőz felett megolvasztott csokiba (egy ek olaj is kerül bele) mártjuk a keksz egyik felét végül megszórjuk az aprított mogyoróval.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése