2021. december 16., csütörtök

Meyer citromkrémes linzer

 Nagy szerelmeim ha találkoznak...

Citrom és linzer. És kész is a boldogság. Azt hiszem már túl sokat áradoztam a linzerekről, hogy én mennyire oda vagyok értük, hát igen, le se tudom tagadni. Szóval ez a süti is viszonylag pikk-pakk kész és dobozban, hűvösebb helyen eláll..ööö..elállna, ugyanis szempillantás alatt elfogy. És hát essék szó a Meyer citromról, valahol azt írták, hogy celebcitrom, és hogy sztárolják gasztrokörökben. Na ezen jót nevettem. De valóban egy különleges fajta. Mivel itthon nem sokan ismerik, így simán belekerül a hagyományos citrom közé, így jó áron hozzá lehet jutni. Na én egy egész hálóval tudtam venni egy szupermarketbe, amin hazaérve ujjongtam, végre nem csak a teába tesszük bele, hanem felhasználhatom sütibe is. A Meyer citrom valószínűleg a citrom és narancs hibridje, sima, vékony héjú, inkább fanyar, mint savanyú, nagyon lédús. A tapintása is sokkal puhább, fűszeres illatú (ez most nálam nem játszik). Nevét Frank Nicolas Meyer-ről kapta, aki 1905-ben Ázsiába utazott, hogy fajokat telepítsen Amerikába. Összesen 2500 növényfajt gyűjtött össze és honosított meg, ezek között volt ez a citrom fajta is. Úgyhogy vadásszatok ti is erre a citromra. Egyszer mindent meg kell kóstolni.


Hozzávalók:

Tésztához:

- 30 dkg liszt

- 20 dkg vaj

- 10 dkg porcukor

- 1 tojássárgája

- csipet só

A töltelékhez:

- 1 dl frissen facsart citromlé

- 5 dkg cukor

- 1 csomag vaníliás pudingpor

- plusz 1+1 dl víz

Elkészítés:

 
A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, sóval, elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd a tojássárgájával sima tésztává gyúrjuk. A tésztacipót (én lelapítom) fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.
 
A krémhez: a citromléhez öntünk 1 dl vizet majd forrásig hevítjük a cukorral, végül besűrítjük az 1 dl vízben elkevert pudingporral.
 
A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, tetszőlegesen kiszaggatjuk, majd sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük és 170 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.  
A kihűlt tésztákat viszonylag langyosabb krémmel célszerű összeragasztani. (melegen jobban kenhető, de nem forrón)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése