2022. március 14., hétfő

Kókuszgolyó (glutén- és laktózmentes)

Gondoltam kipróbálom ezt a kókuszgolyót, vajon milyen lehet keksz nélkül. Azt kell hogy mondjam nagyon finom, puha, szaftos kis csemegék. A datolyáról csak annyit, hogy a hagyományos datolyák meglehetősen szárazak, ezért kicsit több vízre volt szükség és tovább aprítottam. A medjool királydatolya egy sokkal puhább, szaftosabb gyümölcs. Így édességekbe ez sokkal jobban beválik, bár nálunk kevesebb helyen kapni ezt. A datolya amellett, hogy elképesztően édes, rengeteg vitamin és ásványianyag van benne. Sok káliumot, kálciumot, magnéziumot, továbbá A-, B6- és K-vitamint tartalmaz. Nagyon sok benne a szénhidrát, viszont magas a rosttartalma is, így a benne lévő cukrok, melyek fruktóz, szukróz és glükóz formájában vannak jelen, lassabban szívódnak fel belőle, így nem dobják meg hirtelen a vércukor szintet. Őshazajában gyógyszerként is használták. A datolyapálmát az élet fájának nevezik.
 

Hozzávalók:
 
- 140 g datolya, magnélküli súlya
 
- 15 g kakaópor
 
- 20 g kókuszliszt (vagy mandulaliszt) 

- 25 g kókuszreszelék

- pár evőkanál víz

-  kókuszreszelék a forgatáshoz
 


Elkészítés:

A datolyát aprítóba tesszük és egy evőkanál vízzel összeaprítjuk. (ha szárazabb a datolya, akkor több víz kell). Utána mehet bele a kakaópor, kókuszliszt és kókuszreszelék. Majd tovább aprítjuk. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy tudjunk golyókat formázni. Ezután a golyókat kókuszreszelékbe hempergetjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése