2022. április 12., kedd

Citromkrémes mákos linzer

 Sikerült húsvétra is megcsúsznom, úgy látszik a határidők nem a barátaim. Na de innen szép nyerni és nagyon belehúzok, hajrába még bármi lehet. Azt hiszem már tavaly is terveztem a mák-citrom párost, de most aztán talán sikerült. Mert ugye nem volt tojás kiszúróm, minden lehetséges üzletet bejártam, de csak karácsonyi figurával tértem haza így húsvét előtt. Maradt a netről rendelés, mert ott aztán minden van. Még annál is több. Protekcióval minden gyorsabb, köszönjük Fackelmann Magyarország. Ez itt a reklám helye volt :D Na de vissza a szerelmetes linzereimhez, a lemon curd-öt előző nap megcsináltam, másnap már csak a linzerek maradtak. És nem akarom a szót erre pazarolni, de a nálam található receptek leírása pont ugyanaz, ahogy elkészítem. No comment. Süssetek linziket :)
 



Hozzávalók:
 
Linzerhez:
 
- 270 g liszt
 
- 200 g hideg vaj
 
- 100 g porcukor

- 2 tojássárgája

- citromhéj

- 1 vaníliás cukor

- 30 g darált mák
 
- csipet só

Citromkrémhez:

- 7,5 dkg cukor

- 7,5 dkg vaj

- 2 tojássárgája

- 1 egész tojás

- 2 citrom leve

- 1 citrom reszelt héja
 



Elkészítés:

Citromkrém:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük (géppel), hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját és az olvasztott vajat. Átváltunk kézi habverőre és gőz fölött állandó keveréssel besűrítjük. Hűtőben 1-2 hétig eláll.

Linzer:

A mákot egy kevés porcukorral ledaráljuk. A lisztet a maradék porcukorral és a hideg vajjal elmorzsoljuk. Ezután jön hozzá a többi hozzávaló. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Kilapítva folpackba csomagoljuk és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Majd kinyújtjuk és tetszőleges formákkal kiszúrjuk.
180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
Ha kihűltek megtöltjük a citromkrémmel.
(A lyukas felét leporcukroztam)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése